Mondoloni: Zahvalni smo Vučiću što dolazi u Pariz

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je da je njegova zemlja veoma zahvalna predsedniku Aleksandru Vučiću što je prihvatio poziv da u nedelju dođe u Pariz na obeležavanje 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

"Zahvaljujući toj odluci, Srbija će biti predstavljena na najvišem nivou tokom ceremonije 11. novembra. Imaće mesto koje joj i pripada u odnosu na ulogu u Prvom svetskom ratu", rekao je Mondoloni novinarima u Francuskom institutu, gde je prisustvovao promociji knjige "Spajajući Istok i Zapad – Spomenica profesora Predraga Simića".

Upitan o stavu Francuske prema dijalogu Beograda i Prištine, Mondoloni je istakao da je reč o "veoma bolnom, ali glavnom pitanju".

"To je vrlo osetljivo pitanje. Francuska smatra da nema alternative dijalogu između Beograda i Prištine", rekao je Mondoloni.

Dodao je da Francuska želi da pomogne da se dođe do rešenja.

"Mi želimo da se dođe, ako je moguće, do jednog definitivnog, krajnjeg rešenja u odnosu na to pitanje", rekao je Mondoloni.

Na pitanje kakav je pogled Francuske na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, ambasador je naglasio da je ideja Francuske da Evropa bude još jača.

"A biće jača ako se reformiše iznutra i naročito ako želi da prihvati u svoje okrilje i zemlje Zapadnog Balkana, posebno Srbiju", rekao je Mondoloni.

Govoreći od stogodišnjici obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, Mondoloni je podsetio da je Srbija bila glavni saveznik Francuske od kraja 19. veka do početka Drugog svetskog rata, naročito za vreme Prvog svetskog rata.

Istakao je da Francuska zna za patnje kroz koje je Srbija prošla u ratu, ali je istakao da danas Francuska želi da obeleži prošlost i okrene se Srbiji jer želi da se posveti odnosima sa Srbijom u svim oblastima, pre svega političkim.

"Dokaz je poseta predsednika Vučića Francuskoj", rekao je Mondoloni dodajući da Pariz želi da razvija odnose i u drugim oblastima – kulturnim, ekonomskim...

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 09. nov 2018, 10:23) - anonymous [neregistrovani]

То је истина

То што је изговорио амбасадор Француске, просто није тачно.
Савремена Француска нема никакав осећај за патње кроз које је српски народ прошао у тој далекој прошлости, а учествовала је у суровом бомбардовању Србије и распарчавању противно међународном праву.
То што председник Србије иде у Француску је дуг према нашим прецима.
Француска је показала "захвалност" председнику Србије тиме што је окачила заставу тзв. државе која није чланица УН (колико је то пријатељски и исправно?)

(petak, 09. nov 2018, 10:04) - anonymous [neregistrovani]

Moj deda Solunac...

Neka nam Ambasdor pokaže spisak sila pobednica Velikom ratu, a onda koliko košta da se vaša zastava zaviori na dan primirja.
Moj deda je ponovo umro!
Živela Srbija!
Živela Francuska! (prava)

(petak, 09. nov 2018, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

Kad već ide!

Nek im barem "objasni" kakav odnos su oni pokazali prema Srbiji, saveznici u dva svetska rata, i kako su oni podržali terorističku ovk! Nek ih bude sramota ako imaju stida. Ali toga valjda više nema u zapadnom svetu ali barem nek im kaže ako ima hrabrosti prema svojim prijateljima!

(petak, 09. nov 2018, 06:54) - Петрија [neregistrovani]

Мамац за Србију

На жалост, ми овом амбасодору више ништа не верујемо, а престали смо да верујемо Француској када је одлучила да бомбардује Србију и када је признала независност Косова. Све што говори овај амбасадор. су лепо упаковане лажи. Наш Председник нема шта да тражи у Паризу док се не скине застава албанских злочинаца и нема потребе да га Француска мами наводним дочеком на највишем нивоу. Француска је свој “ниво” већ манифестовала у односу на Србију још 1999. Нека Француска слави своје празнике у друштву албанских злочинца. Заслужили су једни друге.

(četvrtak, 08. nov 2018, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Gde se denuse oni pravi francuski rodoljubi?

Lepu ste nam proslavu pripremili sa laznom zastavom nase pokrajine koju ste nam predhodno nasilno oteli... francuzi, francuzi sad vam se preci u grobu okrecu.

(četvrtak, 08. nov 2018, 22:17) - anonymous [neregistrovani]

Pustite g-dina ambasadora na miru,on se nizasta ne pita..

Francuska je nekad bila respektabilna drzava a danas je u sjenci prvo Njemacke a onda SAD i zato se nizasta i ne pita.Zahvaljuje se Vucicu na prihvatanju poziva,a u istom momentu mu podmecu klip sa tamo nekakvom i nepriznatom albanskom zastavom.Sramota,gospodo Francuzi,velika sramota,kako vas nije stid?

(četvrtak, 08. nov 2018, 21:43) - anonymous [neregistrovani]

politika

Jedno pricaju,drugo misle, trece rade, uglavnom kako im se naredi.Steta, bili smo prijatelji.

(četvrtak, 08. nov 2018, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

Лепо

Све лепо речено, само да скину једну заставу којој није место где се сада налази. Пријатељство се показује делим а не лепим речима.

(četvrtak, 08. nov 2018, 21:14) - anonymous [neregistrovani]

svaka cast

ovo je vec postovanje srbija je zahvalna !