"Povećanje taksi na uvoz zbog destruktivnosti Beograda"

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj rekao je da odluka o povećanju taksi na uvoz robe iz centralne Srbije nije "odluka želje", već posledica destruktivnog ponašanja Beograda, prenosi RTK2.

Haradinaj je na konferenciji za medije posle sastanka Ministarskog saveta za evropske integracije, odgovarajući na pitanja novinara o povećanim taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao da Priština ne može beskonačno da trpi destruktivnost Beograda.

"Prisilno smo doneli tu odluku, nije to odluka želje, to je prva mera koja ima mogućnost da se poveća i koja ima mogućnost da pređe u neke druge mere. To nije urađeno zbog nekog taktiziranja. Ako zvanični Beograd oceni da može da se ponaša tako destruktivno prema Kosovu, onda mi ocenjujemo da ne može roba iz Srbije da se prodaje na Kosovu bez naše destruktivnosti", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je istakao da postoji više pisanih izjava srpskih pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova čijim se porodicama pretilo.

"Što se tiče odluke, na muci smo, jer 'susedna zemlja Srbija' sa kojom u dijalogu, a koja je i kandidat za članstvo u EU i otvara poglavlja, praktično javno preti porodicama naše zemlje, porodicama pripadnika bezbednosnih snaga Kosova, Srba, ali ne samo Srba. To treba da se prekine jer je tako nešto nedopustivo", tvrdi Haradinaj.

Komentarišući večerašnji susret dva predsednika, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Briselu, Haradinaj je rekao da se do sada Kosovo pokazalo kao prihvatljiv partner u dijalogu.

"Bilo bi veoma loše, na primer da se gospodinu Tačiju kaže dođi ti da vodiš dijalog, a tvoji građani neće dobiti liberazlizaciju. I gospodin Tači bi onda sam trebalo da analizira šta da radi, da li treba da ide na te sastanke tako ili treba da svaka agenda njegove zemlje zavisi od raspoloženja druge zemlje. Zamislite da agenda Srbije zavisi od raspoloženja Kosova", rekao Haradinaj.

Kosovski premijer je rekao i da treba da se pojasni šta je dijalog jer su neke teme "u potpunosti bilateralne između Kosova i Evropske unije, poput vizne liberalizacije".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара