"Povećanje taksi na uvoz zbog destruktivnosti Beograda"

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj rekao je da odluka o povećanju taksi na uvoz robe iz centralne Srbije nije "odluka želje", već posledica destruktivnog ponašanja Beograda, prenosi RTK2.

Haradinaj je na konferenciji za medije posle sastanka Ministarskog saveta za evropske integracije, odgovarajući na pitanja novinara o povećanim taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao da Priština ne može beskonačno da trpi destruktivnost Beograda.

"Prisilno smo doneli tu odluku, nije to odluka želje, to je prva mera koja ima mogućnost da se poveća i koja ima mogućnost da pređe u neke druge mere. To nije urađeno zbog nekog taktiziranja. Ako zvanični Beograd oceni da može da se ponaša tako destruktivno prema Kosovu, onda mi ocenjujemo da ne može roba iz Srbije da se prodaje na Kosovu bez naše destruktivnosti", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je istakao da postoji više pisanih izjava srpskih pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova čijim se porodicama pretilo.

"Što se tiče odluke, na muci smo, jer 'susedna zemlja Srbija' sa kojom u dijalogu, a koja je i kandidat za članstvo u EU i otvara poglavlja, praktično javno preti porodicama naše zemlje, porodicama pripadnika bezbednosnih snaga Kosova, Srba, ali ne samo Srba. To treba da se prekine jer je tako nešto nedopustivo", tvrdi Haradinaj.

Komentarišući večerašnji susret dva predsednika, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Briselu, Haradinaj je rekao da se do sada Kosovo pokazalo kao prihvatljiv partner u dijalogu.

"Bilo bi veoma loše, na primer da se gospodinu Tačiju kaže dođi ti da vodiš dijalog, a tvoji građani neće dobiti liberazlizaciju. I gospodin Tači bi onda sam trebalo da analizira šta da radi, da li treba da ide na te sastanke tako ili treba da svaka agenda njegove zemlje zavisi od raspoloženja druge zemlje. Zamislite da agenda Srbije zavisi od raspoloženja Kosova", rekao Haradinaj.

Kosovski premijer je rekao i da treba da se pojasni šta je dijalog jer su neke teme "u potpunosti bilateralne između Kosova i Evropske unije, poput vizne liberalizacije".

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 08. nov 2018, 16:22) - anonymous [neregistrovani]

Auh

Kakva dubokoumna razmišljanja Haradinaja. Mogao bi da osnuje akademiju nauka i umetnosti na Kosovu na čelu sa sobom zbog ovakvih izjava.

(četvrtak, 08. nov 2018, 15:16) - Milena [neregistrovani]

boki

Velika neozbiljnost pristinske strane

(četvrtak, 08. nov 2018, 15:15) - velimir [neregistrovani]

velimir

Raskol na pomolu! Haradinaj se sve više sili ali kod Tačija to neće proći!