RIK: Izbori se ponavljaju u Beloj Crkvi i u Vršcu

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta - u Beloj Crkvi i u Vršcu, gde će ponovo glasati pripadnici češke, odnosno rumunske manjine, odlučila je danas Republička izborna komisija.

RIK je u prvom delu sednice prihvatila dva od četiri primljena prigovora zbog kojih se ponavljaju izbori na dva mesta, ali je odlučila i da će otvoriti vreće sa glasačkih mesta u Žablju i Požarevcu zbog loših zapisnika, odnosno neslaganja u broju glasača i listića.

Prihvaćena su dva prigovora na izborni proces - na biračkom mestu broj 1 u Beloj Crkvi i broj 11 u Vršcu u naselju Kuštilj, a odbijeni oni koji se odnose na izbore za nacionalne savete Albanaca i Roma.

Izbori u Beloj Crkvi će biti ponovljeni zbog prigovora da je broj glasača bio manji od listića ubačenih u kutiju, a u Vršcu jer je utvrđeno da dva glasača nisu glasala na biračkom mestu, iako je to navedeno.

RIK je odlučila da otvori vreće sa glasačkim materijalom sa jednog biračkog mesta u Požarevcu na kome se glasalo za Nacionalni savet Roma i jednog u Žablju na kome su glasali Rusini.
"Zapisnik sa biračkog mesta u Požarevcu jedan je od najlošijih zapisnika ikad viđenih, u njemu se ništa ne zna", rekli su predstavnici komisije.

RIK će nakon pauze odlučiti i o "sudbini" biračkog mesta u Kovačici na kome su glasali Slovaci.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je na početku sednice rekao da je Zastupnik udruženja Romski centar za strategiju, razvoj i demokratiju izneo više paušalnih primedbi na glasanje od "severa do juga, istoka do zapada", a većina su se odnosila na krivična dela poput pokušaja ubistva, primanje i davanje mita, ucene, a koja nisu mogla biti predmet razmatranja te komisije.

Dimitrijević je dodao da prigovor na fizički obračun u Vranju izborna komisija nije registrivala, kao ni posmatrači iz OEBS-a i ambasade SAD.

Birač Seid Saćipi je naveo da je na biračkom mestu u Preševu video dvojicu koja su ubacila više listića, što je kao prigovor komisija odbila, jer smatra da je tajnost glasanja zagarantovana, te da prigovor nije moguće proveriti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво