Zukorlić: Ne isključujem mogućnost saradnje sa Ljajićem

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić ne isključuje mogućnost saradnje sa Rasimom Ljajićem za Bošnjački nacionalni savet, ali pod uslovima da ta koalicija bude zasnovana na principijelnim, a ne interesnim osnovama.

Upitan da li je u novonastalim okolnostima, kada formiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća zavisi od toga sa kim će u koaliciju ući nezavisna lista "Vakat je", koju je podržao Rasim Ljajić, sa Sulejmanom Ugljaninom ili sa njim – Zukorlić precizira: 

"Jedino insistiram, ukoliko druga strana bude spremna, da pravimo dogovor oko principa, oko onih ključnih programskih načela koji su vezani za interes Bošnjaka u Sandžaku i u Srbiji. U takvim okolnostima ja ne isključujem dogovor", pojašnjava Zukorlić.

Upitan šta zapravo njegovu politiku razlikuje od Ugljaninove i Ljajićeve, Zukorlić kaže da je Ugljanjinovu politiku vraćanje na kurs devedesetih, da je secesionistička, destruktivna, nacionalistička i da nije dobra ni za Bošnjake, ni za zemlju u kojoj živimo, a da Ljajić nema nacionalnu politiku za Bošnjake i Sandžak i da bi njegova stranka svela na nivo nevladine organizacije kada bi on izgubio vlast u Beogradu.

"Naša politika je politika pravde i pomirenja. Da na nepravdu ne treba odgovoriti nepravdom, već pravdom. Naš kurs je kurs pomirenja. Znam da to nije atraktivno, ali ta politika nema alternativu. Pomirenje unutar Bošnjaka nema alternativu, pomirenje Srba i Bošnjaka nema alternativu ", kaže Zukorlić.

Smatra da se Ugljanin održao u političkom životu zahvaljujući lokalnoj vlasti u sandžačkim opštinama, da ga treba skinuti sa "državne infuzije" i da će onda postati minoran i da neće moći da da talasa i širi destruktivne ideje.

"Na Ugljaninovo ponašanje ne treba odgovoriti silom, već politički. Treba mu isključiti dotok energije koju dobija iz lokalnih i drugih poluga vlasti, čak i nekih državnih poluga vlasti", tvrdi Zukorlić.

Podseća da Ugljanin u sandžačkim opštinama ima vlast zahvaljujući koalicijama sa SDPS-om, zatim SPS-om i SNS-om. 

U tim opštinama, kako kaže, moguće je prekomponovanje vlasti ukoliko politika Srpske napredne stranke bude ono što se moglo čuti od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i nekih poslanika da Rasim Ljajić bira između Vlade Srbije i Ugljanina.

Lider SPP-a je ukazao da se polovina problema rešava kroz investicije u ovom delu Srbije, većim brojem radnih mesta i izgradnjom infrastrukture, a druga polovina dijalogom svih političkih aktera, te da zbog toga treba zaboraviti teške reči u predizbornoj kampanji i razne obračune.

"Ukoliko bude pametne politike iz Beograda i ukoliko ta pametna politika utiče na Ljajića da i on stavi ispred sebe interes Sandžaka i Bošnjaka ispred sopstvene političke i mržnje prema meni i mojoj političkoj organizaciji, mi ćemo ubrzati procese političkih promena", naglasio je Zukorlić.

U protivnom doći ćemo u situaciju, kako kaže, da će Sandžak graditi neko drugi, a ne Srbija, da će pitanje Sandžaka rešavati neko drugi, a ne Srbija i da se može doći u situaciju, kao što je pitanje Kosova, da se bira između većeg i manjeg gubitka.

Dodaje da je i ranije ukazivao na opasnost od Ugljaninovog "raspaljivanja atmosfere u Sandžaku i igranja nacionalnim emocijama", kao i da ima mentore sa strane.

Ko su Ugljaninovi mentori Zukorlić nije želeo da govori, ali je rekao "da su važni regionalni i međunarodni faktori zainteresovani za političke procese u Sandžaku.

"Sandžačko pitanje je otvoreno i samo je pitanje da li će u rešavanju sandžačkog pitanju Srbija imati bele ili crne figure i prva povlačiti poteze", naglasio je Zukorlić.

Na pitanje da li Ugljanin ima mentore u Prištini i Albaniji, kao što pišu mediji, Zukorlić kaže da ne isključuje takvu mogućnost, ali da su pravi mentori mnogo jači od Prištine i Albanije. 

"Priština i Albanija mogu biti protočni bojler u uigravanju postupaka, ali mislim da su snažniji, važniji, značajniji faktori zainteresovani za Balkan, za Sandžak kao čvorište Balkana", naglasio je Zukorlić.

"Vakat je": U BNV po Zakonu, želimo potpunu depolitizaciju

Lista "Vakat je, prof. dr. Sait Kačapor" istakla je da će se u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) baviti pitanjima koja su propisana Zakonom i da će isti pristup tražiti i od koalicionih partnera, jer žele potpunu depolitizaciju rada BNV.

"Čvrsto smo opredeljeni da se Bošnjačko nacionalno vijeće u narednom mandatu bavi pitanjima koja su propisana Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. To su oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma", navedeno je u saopštenju.

Od koalicionih partnera tražićemo isti pristup, čime želimo potpuno depolitizovati rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća, izdići ga iznad politike, a staviti ga u službu Bošnjaka koji žive u Srbiji, pa time i Republici Srbiji kao našoj domovini, naglašava lista "Vakat je, prof. dr. Sait Kačapor".

Kaže se da je ta lista u svojoj platformi, a zatim i u programu za koji će se zalagati u radu BNV u novom sazivu, u kojem će participirati, pošla od Ustava Srbije i zakonskog okvira iskazanog u Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ova lista, kaže se u saopštenju, sastavljena je od intelektualaca različitih profila, koji su legalisti po svom opredeljenju u punom značenju poštovanja Ustava i zakona i usmereni na razvoj Srbije i svih naroda i narodnosti koji u njoj žive u pravcu izgrađivanja evropskih kulturnih vrednosti, kojima realno pripadaju, i u predizbornoj kampanji iskazivala je punu odanost zemlji u kojoj žive i vrednostima za koju se bori njeno političko rukovodstvo u smislu vladavine prava, izgradnje mira i slobode i unapređivanja svih oblasti koje su uslov za pridruživanje evropskoj zajednici naroda.

U izbornoj kampanji, ističe se, osvojili su mandate kroz koje će takve vrednosti sprovoditi u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Lista "Vakat je" navodi da će za svaku od ovih oblasti izgrađivati posebne programe i operativne planove realizacije i raditi krajnje transparentno. 

Napominju da će omogućiti da svako ko je zainteresovan, od sredstava javnog informisanja i vlasti, kako u lokalnoj sredini, tako i na nivou Srbije i međunarodne javnosti, a posebno bošnjački narod koji živi u Srbiji, može izvršiti uvid u sve pojedinosti njihovog rada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво