Fabrici: Reforme ključne, sve je u rukama Srbije

Reforme su ključne i one će predodrediti dinamiku pridruživanja Srbije EU, poručio je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji očekuje do kraja godine otvaranje još nekih poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije EU.

"To je nešto u potpunosti u rukama Srbije", rekao je Sem Fabrici na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih inevstitora, kome su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri Zorana Mihajlović i Siniša Mali i predsednica Saveta Jana Mihajlova. 

Naveo je da reforme koje su, kaže, kompleksne i pune izazova, treba ubrzati i da mora da se osigura njihova održivost. 

Podsetio je da je Srbija do sada otvorila 14 poglavlja, da su dva poglavlja privremeno zatvorena, te da očekuje da će do kraja godine biti otvarena neka nova poglavlja u zavisnosti od mišljenja članica EU u vezi sa reformama u oblasti ekonomije i vladavine prava. 

"Svi prepoznajemo da je Srbija učinila veliki napredak u poslednjih nekoliko godina, posebno u makroekonomskoj oblasti. Osnove su dobre, vratio se rast, pala je stopa nezaposlenosti", rekao je Fabrici. 

Međutim, Fabrici je naveo da se proces reformi u Srbiji nije konsolidavao, te da Srbija mora i dalje da raste i povećava svoju konkurentnost.

Povodom ovogodišnje "Bele knjige" Saveta stranih investitora istakao je da bi trebalo obezbediti napredak u svim oblastima. 

"Ovaj događaj je dijalog između javnog i privatnog sektora i to je važno, jer je to dijalog koji se vodi u pravom evropskom duhu", kaže Fabrici.

EU, kako je naveo, ostaje posvećena Srbiji i doprineće njenom približavanju Uniji, većem prosperitetu za Srbiju i njene građane. 

Kaže da EU i kroz bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona evra nastoji da pomogne Srbiji da formuliše i sprovede ekonomske reforme, što se posebno odnosi na konkurentnost, razvoj malih i srednjih preduzeća, obrazovanje, inovacije, digitalizaciju, kao i reformu javne uprave. 

"Srbija je već deo evropskog ekonomskog prostora", poručio je Fabrici i naveo da se u poslednjih osam godina srpski izvoz u EU utrostručio, a u prva tri kvartala 2018. zabeležen je dodatni napredak. 

Fabrici je rekao da je u 2017. godini 66 odsto ukupnog izvoza Srbije bio u zemlje EU, a uvoz iz Unije 62 odsto.

Kaže da je 73 odsto ukupnih stranih inevesticija u Srbiji dolazi iz EU i da su između 2010. i 2018. investicije iz EU u Srbiji porasle na oko 11,3 milijardi evra.  

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 08. nov 2018, 08:01) - Zoran [neregistrovani]

koracamo

Sigurnim korakom sve smo blizi i blizi EU!

(sreda, 07. nov 2018, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

diplomata

Srbija ozbiljno već radi na reformama, a li će moradi brže i jače da radi naročito u javnom sektoru.

(sreda, 07. nov 2018, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

reforme

Srbija je ozbiljno krenula u reforme.

(sreda, 07. nov 2018, 19:03) - Pele [neregistrovani]

Reforme

Reforme su zaista ključne, i to je nešto što je potrebno da se sprovedu do kraja. Reforme zaista treba da rade na tome da građani Srbije žive bolje.

(sreda, 07. nov 2018, 19:01) - Joka [neregistrovani]

komentar

Naša zemlja je sve bliža priključenju EU. Ove reforme daju odlične rezultate i puno nam pomažu.

(sreda, 07. nov 2018, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

Reforme

Reforme se uveliko sprovode i daju odlicne rezultate!

(sreda, 07. nov 2018, 15:26) - Jovan [neregistrovani]

Fabrici Reforme kljucne sve je u rukama Srbije

Najnovije ponasanje Pristine je za svaku osudu, pa zar neko misli da se oni mogu drugacije ponasati vec nadmeno, kvarno. To je nesto cemu se EU protivi jer nije u skladu sa Cefta sporazumom i sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju.

(sreda, 07. nov 2018, 15:11) - Pera [neregistrovani]

P

Srbija je sve biliza prikljucenju EU....