Dačić: EU mora da reaguje na odluku Prištine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da institucije Evropske unije treba da reaguju na odluku Prištine da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i istakao da je jasno da Priština ne želi dijalog.

Ivica Dačić je, na konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora, koja je povukla priznanje Kosova, rekao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, najavljenog za ovu nedelju, ali da je pitanje kako nastaviti razgovor posle takve odluke Kosova.

"Ovo je pitanje kojim treba da se pozabave i institucije EU. Videli smo saopštenje, bili su oštriji, iznenadili su me", rekao je Dačić i dodao da je takva odluka ne samo u suprotnosti sa sporazumom Kosova sa EU i Cefta, već i sa Berlinskim procesom i idejom komesara Johanesa Hana o zajedničkom ekonomskom prostoru.

"Bojkot srpske robe, ja još nisam video gde je uspeo taj bojkot", rekao je Dačić.

Oocenio je da takva odluka Prištine nije usmerena samo prema Srbiji, već je i poruka EU da moraju da im daju viznu liberalizaciju, što EU ne čini.

"Ovo je reakcija, ne ide im dobro, pričaju da lažemo, da napadamo Kosovo... Ovo što su sada uradili van je svake logike i mi čekamo i reakciju Evropske unije", rekao je Dačić.

Upitan koji će biti naredni korak Beograda, Dačić je odgovorio: "Nemamo mi šta da preduzimamo korake". 

Ministar je rekao da se uoči nastavka dijaloga u Briselu uvek desi nešto u Prištini što ga omete, zato što Priština ne želi kompromis i razgovor. 

"Neka Tači nazdravlja, videćemo ko će poslednji nazdravljati"

Ministar Dačić izjavio je da velike zemlje vrše pritisak da Kosovo uđe u Interpol, ali da to nije dovoljno i da treba sačekati glasanje. 

Dačić je rekao da Kosovo ne želi u Interpol da bi se borili protiv kriminala, već da bi se pokazalo da je nezavisna država i da ima podršku međunarodne zajednice.

"Da budem ciničan, gotovo celo rukovodstvo Kosova je već u Interpolu – na poternicama", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da će biti teško i da velike zemlje vrše pritisak, ali da treba sačekati glasanje, budući da će, na primer, Unija Komora glasati protiv Kosova u Interpolu, iako se nalaze na kosovskoj listi država koje će glasati za.

"Oni žive u oblacima, na lažnoj slici koliko ih zemalja priznaje", rekao je Dačić i dodao da, ako ne veruju notama o povlačenju priznanja koje Srbija dobija, to provere na glasanju, a prvo će biti za Interpol.

Ministar je rekao i da Austrija hoće da glasa za Kosovo u Interpolu, što je kancelar Sebastijan Kurc i rekao u Prištini, ali da ne žele da im da viznu liberalizaciju "jer će onda doći kod njih".

"Iz aviona se vidi kakav je njihov interes. Vidim da je (austrijski kancelar) Sebastijan Kurc dizao čaše i šampanjac sa Tačijem vezano za prijem Kosova u Interpol... Videćemo", rekao je Dačić.

Naveo je da je Zapad obećao članstvo u Interpolu Kosovu, ali da treba sačekati glasanje, navodeći da Beograd radi sa svojim prijateljima ne protiv Kosova, već protiv toga da se priznaje status pre dijaloga.  

"A Tači neka ponovo nazdravlja sa Kurcem, videćemo ko će poslednji da nazdravlja", rekao je Dačić.

"Ugljanin ne predstavlja opasnost, niti pretnju"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom najnovije izjave Sulejmana Ugljanina, da nekada ne treba gubiti previše vremena i ulaziti u polemiku u vezi sa nečim što ne može da izazove realnu pretnju, ni opasnost.

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare istakao da je bio premijer Vlade u kojoj je Ugljanin bio ministar i da ga za te dve godine nije čuo da je govorio ništa slično.

"Možda je rešenje da opet uđe u Vladu", rekao je Dačić, naglasivši da ne predlaže ništa, već da samo govori šta su mogući uzroci i posledice.

Dačić je rekao da svi građani Srbije, bez obzira na nacionalnost, žele mir i stabilnost, te da su svi međunarodni faktori ocenili da su srpski zakoni po pitanju nacionalnih manjina dobri.

"Ovde je reč o političkim odnosima i političkim konotacijama koje se tiču i relacija unutar te nacionalne manjine", rekao je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво