Polemika povodom "Telekomove" akvizicije operatera "Kopernikus"

Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Demokratska stranka i član Predsedništva SNS-a Goran Vesić reagovali su nakon akvizicije operatora "Kopernikus" od strane "Telekoma".

Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas je upitao Vladu i kompaniju "Telekom", čiji je država većinski vlasnik, kako je moguće da jedan kablovski operater u Srbiji bude plaćen čak 190 miliona evra i da se "državne pare uplate na ofšor račune na Kipru".

Povodom akvizicije kablovskog operatera "Kopernikus", Dragan Đilas je pozvao premijerku Anu Brnabić da objasni kako jedan kablovski operater, čiji su godišnji prihodi svega 17,3 miliona evra i dobit 1,5 miliona evra, vredi skoro duplo više od PKB-a koji ima 17.000 hektara najplodnijeg zemljišta sa 700 kilometara kanala za navodnjavanje, ogromnom mehanizacijom, silosima, laboratorijama.

Đilas pita premijerku i kako je moguće da jedan kablovski operater vredi više od celokupnog RTB "Bor" za koji kineska kompanija "Ciđin" ima obavezu da "u prvoj godini kroz dokapitalizaciju, dakle kroz plaćanje sebi samima, a ne državi Srbiji, uplati svega 85 miliona evra"?

Prema njegovim tvrdnjama, "sprema se prodaja MSK "Kikinda" za cenu od desetak miliona evra, iako ova kompanija na računu u ovom trenutku ima duplo više novca".

DS: Odakle vlastima pravo da zadužuju građane novim kreditima

Povodom akvizicije kablovskog operatera "Kopernikus" državnom "Telekomu" reagovala je i Demokratska stranka.

Pitala je odakle vlastima pravo da zadužuju državu i građane novim kreditima kojima kupuju stvaranje ulapšane slike stvarnosti i politike koja se vodi.

"U isto vreme država ostavlja bez podsticajnih sredstava, materijalnih ulaganja i pomoći preduzeća koja su mogla obezbediti svojim zaposlenima egzistenciju i ukupan razvoj", navodi DS.

Ta stranka pita ko, izuzev Aleksandra Vučića i njegovih stranih savetnika, misli da je opravdano, moralno i pravno utemeljeno ulaganje u medijsku kontrolu?

"Telekom 'Srbija', čiji je većinski vlasnik država postao je vlasnik 100 odsto udela drugog po veličini kablovskog operatera u Srbiji, čiji je vlasnik visoko pozicionirani funkcioner SNS-a, čime je Aleksandar Vučić prešao preko svojih proklamacija, pogazio ekonomske principe i podastro javni interes", ukazuje DS.

Demokrate podsećaju da ovo nije prva zloupotreba u raspolaganju javnim novcem u javnim kampanjama i nije prvi napad na slobodu i nezavisnost medija.

Država očito ne izlazi iz medija, već ih ukrupnjava i hrani saopštenjima, a programsku politiku pretvara u stranačku", ukazala je Demokratska stranka.

Vesić: Đilas nervozan jer nema medijski monopol

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić izjavio je da je bivši gradonačelnik Dragan Đilas na medijskoj kontroli i monopolu zaradio milione i stvorio političku karijeru, a da je istovremeno uništavao PKB.

Vesić se javno zapitao kako Đilasa nije sramota da priča i upoređuje vrednost kablovskog operatera "Kopernikus" i PKB.

"Pa on je napravio vrednost Kopernikusu o kojoj priča, i svima drugima! On i Šolak prodaju svog kablovskog operatera za 2,5 milijardi evra što je 20 puta više nego PKB", kaže Vesić.

Smatra i da se Đilas interesuje za medije jer više nema medijski monopol i da je zato nervozan.

Vesić očekuje da Đilas objasni kako to da se samo dva puta, kako tvrdi, video sa medijskim magnatom Draganom Šolakom kojem je prodao poslovnu zgradu na Novom Beogradu za 10 miliona evra, kako navode mediji, a prema Šolakovoj tvrdnji za četiri miliona.

"Đilas stvarno potcenjuje građane Srbije kada misli da će bilo ko da mu poveruje da se samo dva puta video sa čovekom sa kojim ima finansijske transakcije vredne desetine miliona evra", ističe Vesić.

Osvrnuvši se na tvrdnje Đilasa da nema nikakvu firmu na Malti i da je tamo bio jednom u životu, Vesić pita kako to da su Šolak i Đilasova direktorka i ''desna ruka'' Jadranka Drinića vlasnici firme na Malti.

"Đilas stvarno misli da će mu bilo ko poverovati da njegova direktorka sama sa Šolakom osniva firme bez njegovog znanja", navodi Vesić.

Ocenjuje bizarnim da o medijima priča Đilas koga je, kako kaže, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać optuživala da je, dok je bio na vlasti, upravljao srpskim medijima.

"Kako je upravljao saznali smo kasnije kada su objavljeni podaci o tome kako je kao državni funkcioner držao monopol na prodaju reklamnih sekundi televizijama računajući Javni servis i Studio B, koji je tada bio preduzeće Grada Beograda čiji je gradonačelnik bio?", rekao je Vesić.

Naveo je da o ravnopravnosti u medijima priča čovek koji je bio deo vlasti koja je slala policiju u Borbu da uhapsi glavnu urednicu Oliveru Zekić jer je objavila da je u vreme Tadića i Đilasa na tajnoj sednici odlučeno da se plati milion dolara za izručenje Miladina Kovačevića.

Vesić dodaje da je Đilas kao gradonačelnik bio suvlasnik dnevnog lista i da je novinarima odgovarao na pitanja sa rečenicom "zini da ti kažem", kao i da je bio najzaštićeniji političar posle Tita o kojem, kako kaže, nije napisan nijedan kritički tekst dok je vladao Beogradom.

broj komentara 0 pošalji komentar