Mondoloni: Slučaj zastave ne sme baciti senku na naše savezništvo

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni kaže da Francuska dobro razume da je slučaj kosovske zastave u pariskom Notr-Damu težak za Srbiju, ali da je namera te zemlje da se iskaže poštovanje žrtvama rata na svim stranama u Evropi, kako pobednicima, tako i poraženima.

Mondoloni je, gostujući na RTV, rekao da 11. novembra u Parizu smisao nije u pobedi saveznika, koja je proslavljana velikom vojnom paradom uz učešće i srpske vojske u prvim redovima, već u sećanju na žrtve rata i na mir.

To je, kako kaže, i bio razlog da predsednik Emanuel Makron pozove i poražene u Prvom svetskom ratu, "neke zemlje koje nisu ni postojale", navodeći Kazahstan, Uzbekistan, Irsku, Kosovo.

"Ovaj događaj sa zastavom Kosova ne sme da baci senku na naše slavne dane iz 1918. godine, na izuzetno blisko savezništvo i na doba 'bratstva u oružju'", poručio je Mondoloni.

Dužnost je, ističe, da se sećamo gde je bila Srbija, koja se branila. To, dodao je, ne treba relativizovati.

Ambasador je podsetio na srpske žrtve u ratu, na činjenicu da je 28 procenata stanovništva Srbija izgubila, a tri četvrtine ljudstva izgubila je srpska vojska.

"Niko ne dovodi u pitanje ključnu ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu, posebno ne Francuska. To je stvarnost i to su činjenice. Srbija je bila centralni akter Istočnog fronta", naveo je Mondoloni.

Na temu odnosa Beograda i Prištine, Mondoloni očekuje da će mogući razgovori Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Parizu 11. novembra biti prilika "koja može da posluži napretku".

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 07. nov 2018, 05:08) - anonymous [neregistrovani]

Opasni su

Budalaština kvazimondijalizma. Potsmevanje zrtvama.

(sreda, 07. nov 2018, 03:03) - anonymous [neregistrovani]

Znamo mi sta radimo?

"Mi znamo da je to pitanje opstanka za Srbiju, ali smo eto odlucili da pozovemo i one koji vas direktno ugrozavaju kako biste sa njima uspostavili dijalog i ko-operaciju i konacno i de-jure priznali njihovo postojanje a vase ne-postojanje"???

(sreda, 07. nov 2018, 02:50) - anonymous [neregistrovani]

Ne verujem

Ne mislim da se i francuski ambasador bas mnogo slaze sa Makronom oko zastave ali je morao nesto da kaze mada je bolje bilo da je cutao. Bas zbog ove zastave u pitanju, za nas jos nije zavrsen ni Prvi ni Drugi svetski rat. Sile koje su ratovale onda protiv nas i danas su veoma aktivne protiv nas. Stari saveznici su nas napustili iz drgih interesa i forsiraju nas da saradjujemo sa danasnjim i ondasnjim okupatorima Srbije.

(sreda, 07. nov 2018, 02:37) - anonymous [neregistrovani]

Pokušaj relativiziranja

Jesu činjenice o velikom gubitke srpskog stanovništva ,pa upravo radi toga srpsk8 narod se pita zašto nakon 100 godina secanja nad tako teškom sudbinom jednog naroda treba pozivati zemlju neprijatelja Srbije i zemlju koja ni tada niti sad nije država nastala mirovnim sporazumom ili odlukom UN,nego silom i to medju ostalima i Francuske.Ako se tim povodom ne poštuju žrtve,pitam srpsko vodstvo,a kojim povodom će se to učiniti.Sramota za prisustvo toj proslavi.Previse poniženja.

(sreda, 07. nov 2018, 01:55) - anonymous [neregistrovani]

Страшни савезници

Ови Французи се или праве луди или стварно не знају шта причају. Одаје се почаст свим жртвама са свих страна, то је сасвим у реду. Проблем је што та застава представља државу која није била ни на једној страни јер није постојала ни пре, а ни скоро један век после тог рата. Ако сте хтели да одате почаст албанским жртвама у том рату (а било их је) онда сте требали да ставите само заставу Албаније јер је то матична држава свих Албанаца.
То савезништво о коме причате је сада већ давна прошлост и лепа успомена. Данас нам више поштовања указују Асутрија, Мађарска и Бугарска него ви, бивши савезници.

(utorak, 06. nov 2018, 23:43) - anonymous [neregistrovani]

Макрон је надмашио себе!

Осим земаља поражених у Првом светском рату и земаља које тад нису постојале, француски председник је на прославу позвао и земље које не постоје и никад нису ни постојале. Великодушно и далековидо - нема шта!