EU priprema nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Evropska unija intenzivno radi na organizaciji nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, između predsednika Srbije Alkesandra Vučića i Hašima Tačija, uz evropsko posredovanje, saznaje Tanjug u Briselu.

Nezvanično, u Briselu se spekuliše da bi do novog sastanka na najvišem nivou moglo da dođe možda i do kraja sedmice, ali za to zasad nema konkretnijih, makar i nezvaničnih potvrda.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je u toku "intenzivna faza" razgovora timova Evropske službe za spoljne poslove sa "obe strane u dijalogu", koja se, kako se naglašava u Briselu, ne odvija nužno "pred kamerama".

Evropski izvori ocenjuju da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini ne želi da saziva sastanak u okviru dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve dok ne bude sigurna da će se na njemu postići "konkretan rezultat", odnosno napredak u cilju postizanja pravnoobavezujućeg sporazuma.

Taj sporazum bi, prema izvorima Tanjuga iz Brisela, trebalo da obuhvati sva otvorena pitanja i sve ono što do sada nije primenjeno, a dogovoreno je između dve strane.

U Briselu takođe smatraju da "nije ostalo još mnogo vremena" za postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji će, kao pravnoobavezujući, "svi morati da primene".

Članice EU trenutno su i u procesu odlučivanja o broju poglavlja, koje bi Srbija mogla da otvori do kraja ove godine.

Za tu odluku značajan je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, kao i usmeni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o poslednjem napretku u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 07. nov 2018, 07:01) - Петрија [neregistrovani]

Наше заблуде које скупо плаћамо

Очигледно је да ЕУ намеће “правнообавезујући споразум”, те да за такав споразум не постоји сагласност обе учеснице будућег споразума и слободна воља да се споразум закључи. Зато, наметнуто и изнуђено решење неће заживети, већ ће напротив бити иницијална каписла за избијање нереда и сукоба на Балкану...Одлазак председника Вучића у Париз ће се такође показати као велика грешка, а последице тога тешко да ће моћи да се отклоне..Несхватљиво је коме наше државни руководство поклања своје поверење (Западу)! На чему се темељи то поверење кад све историјске чињенице говоре у прилог тога да треба да се клонимо Запада и његових лукавих интересних игара.. Не треба заборавити ни то како је српски краљ убијен у Паризу. Укратко - пут евроинтеграција на који нас воде наше политичке вође је пут самопорицања и пут добровољног одрицања од слободе, самосталности и од властитог идентитета. Зашто то сами себи чинимо, никоме није јасно?!

(utorak, 06. nov 2018, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

shvatimo najzad

Moramo najzad shvatiti da ni EU-niji ni skoro celom "zapadu"nije cilj da se situacija sa KIM resi.Godinama nam prodaju pricu koja ne pije vodu.EU ima svoju "lomljavu" i ne pada joj na pamet da nas ostavi na miru.Izjave danas Austrijanca u Pristini i one Francuskinje govore da treba da najzad shvatimo ko smo i sta smo za EU i zapadne zemlje.Tu treba traziti resenje a ne preterivati sa "ogromnim" prijateljstvom.

(utorak, 06. nov 2018, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

EU neka prvo povrati kredibilitet

Cemu EU posredovanje? Zar su ucinili nesto da se prethodni Briselski sporazum sprovede? Sve jedno nam je da li ne mogu ili ne zele, ali nema razloga da idemo na nove pregovore, kada se ne postuju.

(utorak, 06. nov 2018, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

Novi Rambuie?

Zar opet neko misli da novi Rambuje po principu uzmi ili ostavi moze da prodje.
Opet neko pravi planove za nas bez nas?

(utorak, 06. nov 2018, 19:08) - milan lala [neregistrovani]

Briselsko prodavanje magle Srbiji

A zbog cega bi Srbija ucestvovala u nekim pregovorima koje orgnizuje EU / Brisel kad do sada nijedan dogovor uz garancije i medijatorstvo Brisela Pristina nije ispostovala, dok je Srbija ispunila sve . Kao da Brisle misli da je Beograd naivan / glup da ce nastaviti da daje povlastice Pristini dok oni svoje obaveze ne ispunjavaju . Gde je ZSO ? Prvo ZSO pa onda novi pregovori .

(utorak, 06. nov 2018, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Jao !

Nemoj oni da ista pripremaju ! Na nasoj strani sigurno nisu.

(utorak, 06. nov 2018, 18:12) - FORum LIvii [neregistrovani]

standardi pre statusa

"није остало још много времена" за постизање споразума о свеобухватној нормализацији између Београда и Приштине, који ће, као правнообавезујући, "сви морати да примене"
Ko je ovde lud a ko zbunjen???
Pa oni nisu pristali da primene PRVI clan sporazuma o formiranju Zajednice srpskih Opstina a vec se prica i kalkulise o ,, sveobuhvatnom i pravnoobavezujucem sporazumu,, .