Vučić odbacio kritike da se u Srbiji guše medijske slobode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kao potpuno netačne navode da je u Srbiji medijska mreža postala predmet "remetilačkog državnog monopola" i poručio da je njegova vlada prva koja se u najvećoj mogućoj meri odrekla sopstvene uključenosti u medije.

Vučić je u autorskom tekstu za EUobzerver, odgovarajući na kritike italijanskog novinara Matea Trevizana, naveo da je kao predsednik Srbije retko reagovao na medijske napade protiv zemlje koju predvodi.

To nije činio, kako objašnjava, jer je uvek shvatao da "svako drugačije mišljenje i kritike služe da se stvari u našoj zemlji brže promene, da sami napredujemo i da se obezbedi normalno funkcionisanje i puno poštovanje demokratskih normi i zakona".

"Pokušaću bez ostrašćenosti da pružim racionalan i pristojan odgovor na ono što je napisano u članku punom optužbi protiv Srbije u EUobzerveru 2. novembra", napisao je Vučić.

On je naveo da je u tekstu pomenut i slučaj agencije Tanjug, agencije za koju su, kako je istakao, oni isti nezavisni novinari objavili čitulju u svojim novinama, na dan njenog zatvaranja.

"Danas, kada ta agencija radi i govori istinu, bez državne pomoći, ponovo je to naša greška – države, vlade i moja, kao predsednika", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da bi bilo lepo kada bi se mnogi u EU kao i u Srbiji usaglasili da li žele da zatvorimo državne medije ili žele da budemo blagonakloni prema njihovom radu.

Povodom navoda Trevizana o fizičkim napadima na novinare i da je to vrh ledenog brega, Vučić pita koja je to zemlja EU u kojoj ima manje napada na novinare nego u Srbiji, ne računajući brutalne napade predstavnika opozicije protiv novinarki TV Pinka – Goce Uzelac i Mare Dragić.

"Molim vas, odgovorite mi konkretno koja zemlja EU je ta u kojoj ima manje fizičkih napada na novinare, sa konkretnim podacima", izričit je Vučić.

"Više od 90 odsto postupaka pokrenuto na zahtev lidera opozicije" 

Na Trevizanovu primedbu da se pritisak vrši na različite načine, Vučić odgovara da je više od 90 odsto sudskih postupaka protiv novinara pokrenuto na zahtev lidera opozicije, a ne predstavnika Vlade.

"Lično, uprkos brojnim uvredama, pretnjama i klevetama poslednjih šest meseci, nikada nisam uložio žalbu protiv nekog medija i novinara. Verujem da sam, na taj način, pokazao kako se treba odnositi i na koji način se neguju različitosti", istakao je Vučić.

On je dodao da niko nikada i ni na koji način nije zatvorio Vranjske novine, iako je njihov tiraž bio mali na tržištu, kao i da to glasilo nije bilo izloženo nikakvom pritisku.

Na primedbu da nisu rešena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, Vučić kaže da su oni ubijeni pre 30, 20 i 15 godina, a da tadašnja "takozvana demokratska vlast, o kojoj tako lepo govorite, nije pomerila nijedan od tih slučajeva sa mrtve tačke".

"Uprkos borbi sa duhovima prošlosti, podignuta je optužnica i hapšenja optuženih su skoro finalizirana. Takođe, skoro tri godine slušam kako se novinari ubijaju u Srbiji, a u međuvremenu ubijeni su novinari na Malti, u Slovačkoj, Bugarskoj, ranjeni u Crnoj Gori, a u Srbiji (sa izuzetkom povreda koje je dobila Gordana Uzelac, koje su joj naneli članovi opozicije) nije bilo nijednog slučaja sa tako ozbiljnim povredama", konstatovao je Vučić.

Poziv svima da se drže činjenica 

Predsednik Srbije je rekao da je svestan da je "laka meta za svakoga ko želi da napadne Srbiju zbog medijske situacije, pre svega zbog kratkog učešća u Miloševićevoj vladi pre 20 godina".

Pozvao je sve njih da se drže činjenica, a ne mantre uspostavljene kao jedini način da se napada Srbija, koja ekonomski značajno napreduje, čija reputacija u svetu raste i koja pokušava da reši važne regionalne političke probleme.

Predsednik Srbije je naveo da se ipak sa Trevizanom slaže u jednoj stvari – da situacija u Srbiji zaista nije sjajna i da ima mnogo stvari koje treba da uradimo da bi se poboljšala.

"Upravo zato je važno za državu da sarađuje sa svim predstavnicima medija i sindikatima. Premijerka Ana Brnabić i ja smo odlučni u iskazivanju političke volje da unapredimo situaciju u medijima i da sarađujemo sa relevantnim novinarima i medijskim udruženjima da bi se taj cilj postigao", naveo je Vučić.

Pozivamo OEBS da posreduje u procesu, a da novinari i medijska udruženja doprinesu delegiranjem članova radi izrade medijske strategije, dodao je predsednik Srbije.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво