Kurc skeptičan po pitanju transformacije KBS u vojsku

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je zvaničnicima u Prištini da će podržati svaki njihov dogovor sa Beogradom u postizanju sporazuma, koji je među uslovima da bi Kosovo napredovalo ka evropskim integracijama i između ostalog, dobijanja vizne liberalizacije. Sebastijan Kurc je izrazio skepticizam po pitanju budućnost transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Ono što je rekao u Beogradu, Sebastijan Kurc je delimično ponovio i u Prištini. Zauzeo se za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, podržava svako rešenje koje je rezultat dogovora.

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju i zamolio sve žitelje Kosova da podrže nastojanja bez kojih nema stabilnosti u region i evropske perspektive.

Kurc je na konferenciji za novinare nakon susreta sa Hašimom Tačijem rekao da je napredak u dijalogu i postizanje sporazuma sa Beogradom jedan od uslova za viznu liberalizaciju za žitelje Kosova.

Austrijski kancelar izrazio je skepticizam kada je u pitanju budućnost transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, jer , po njemu, ona nije rezultat unutrašnjeg dogovora predstavnika svih zajedica koje žive na Kosovu.

Hašim Tači je preneo na zajedničkoj konferenciji za novinare da je sa austrijskim kancelarom razgovarao  evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, ponovivši da je strategija Prištine da se sveobuhvatnim sporazumom sa Beogradom približi Evropskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim nacijama.

Tači se zahavlio Sebastijanu Kurcu na autrijskim investicijama na Kosovu i prisustvu austrijskih vojnika u sastavu Kfora, koje je najbronije među svih 28 članica alijanse.

Kurc Haradinaju: Investiramo na Kosovu, podržite dijalog

Austrijski kancelar sastao se i sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, i tom prilikom izjavio da mu je drago što je Austrija jedan od najvećih investitora na Kosovu, prenosi Tanjug.

Zato, kako kaže, "od naroda Kosova traži da podrže dijalog između Prištine i Beograda".

RTK na srpskom jeziku prenosi da je Kurc poručio da je "dobro biti na Kosovu".

"Drago mi je da smo jedan od najvećih investitora na Kosovu, zato tražim od naroda Kosova da podrže dijalog između Prištine i Beograda, jer mislim da je uspešan ishod ovog dijaloga osnova vaše evropske perspektive i takođe prilika da živite zajedno u miru i stabilnosti", rekao je Kurc.

Haradinaj je, kako se navodi, rekao da je "velika čast za Kosovo da ima prijatelje poput Austrije".

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара