Dačić sa ambasadorima Češke i Belgije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i novi ambasadora Češke u Srbiji Tomaš Kuhta konstatovali su da bliski i prijateljski odnosi dveju zemalja imaju dugu istorijsku tradiciju. Interes Srbije je da bilateralni odnosi sa Belgijom budu što je moguće bolji, rekao Dačić u razgovoru sa belgijskim ambasadorom.

U srdačnom razgovoru istaknuta je spremnost za njihovo dalje produbljivanje i jačanje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Razmenjena su i mišljenja o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i multilateralnoj saradnji.

Izraženo je zadovoljstvo što dve zemlje ostvaruju intenzivan i kontinuiran politički dijalog, kao i očekivanje da će predstojeće bilateralne posete na visokom i najvišem nivou pružiti dodatni podsticaj daljem unapređenju sveobuhvatne saradnje između Srbije i Češke.

Ministar Dačić zahvalio je na kontinuiranoj podršci Češke procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kako kroz zalaganje u okviru EU, tako i u okviru Višegradske grupe.

Tokom razgovora je konstatovano da postoje brojne mogućnosti za dalje intenziviranje svih vidova saradnje od obostranog interesa, posebno u oblasti privrede.

U vezi sa tim, ambasador Kuhta je naglasio da su češki privrednici prepoznali potencijale za saradnju u oblasti ekonomije i ukazao na interes čeških investitora da nastave da ulažu u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Ministar Dačić primio je u kurtoaznu posetu novog ambasadora Kraljevine Belgije u Republici Srbiji Kunrad Adama. 

U srdačnom razgovoru, obostrano je konstatovano da su bilateralni odnosi između naših dveju zemalja dobri, ali i da ima prostora za njihovo dalje produbljivanje.

Interes Srbije je da bilateralni odnosi sa Belgijom budu što je moguće bolji. U tom svetlu, Srbija ulaže veliki napor da bude prepoznata kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner u regionu Zapadnog Balkana, rekao je Dačić. 

Razmenjena su mišljenja o mogućnostima daljeg unapređenja bilateralnih odnosa, evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i multilateralnoj saradnji, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Izraženo je zadovoljstvo povodom uspostavljenog političkog dijaloga, koji je poslednjih godina u konstantnom trendu unapređenja. 

S obzirom da je u Republici Srbiji prisutno oko 50 belgijskih kompanija, ministar Dačić je ukazao na potrebu daljeg jačanja ekonomske saradnje, kroz stalan porast spoljno trgovinske razmene i realizaciju novih belgijskih investicija.

Ministar Dačić je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci Belgije u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji i izneo očekivanje da će Belgija nastaviti da, u okviru EU, utiče da se naši reformski napori adekvatno valorizuju.

Dačić je ukazao i na čvrsto opredeljenje Srbije da sva otvorena pitanja u regionu Zapadnog Balkana rešava dijalogom, u dobroj veri i bez uslovljavanja, ističe se u saopštenju.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи