Po: Jača interes za Srbiju u Kongresu SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa američki kongresmenom Tedom Poom koji je rekao da u Kongresu SAD jača interes za Srbiju, jer je sve više ljudi vidi kao zemlju partnera.

Po je istakao da će i predstojeće obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata biti prilika da se u Americi pokaže poštovanje za istorijsko savezništvo sa Srbijom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Po, koji je i kopredsedavajući Srpskog kokusa u Kongresu, takođe je rekao da je lično preneo Vučićev poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju i da će to ponovo učiniti.

Predsednik Vučić je zahvalio kongresmenu Pou na njegovom dugogodišnjem angažmanu u radu Srpskog kokusa, koji je pomogao jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i boljem razumevanju stavova i politike Srbije u američkoj administraciji. 

On je posebno istakao pismo koje je kongresmen Po, sa sedmoricom kolega iz Kongresa, pre četiri dana uputio državnom sekretaru Majku Pompeu, kao primer ozbiljnog pristupa situaciji na Zapadnom Balkanu koji je od pomoći za sve u regionu. 

Vučić je istakao da je kongresmen Po, svojim posvećenim radom i stalnim podsećanjem na istorijsko savezništvo dveju zemalja, doprineo i većem ugledu Srbije u SAD.

Vučić je takođe zahvalio na podršci SAD evropskom putu Srbije i rekao da postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje dveju zemalja, konstatujući da se povećava broj američkih investicija na srpskom tržištu i isakao da se saradnja proširuje i na oblast infrastrukture.

U saopštenju se dodaje da su dvojica sagovornika razmotrili i situaciju na Zapadnom Balkanu, pri čemu je predsednik Vučić objasnio potrebu postizanja kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, kroz dijalog Beograda i Prištine, kao uslova za mir i stabilnost u regionu i njegov napredak. 

On je izrazio zadovoljstvo što aktuelna američka administracija ostaje otvorena i spremna da razmotri sve predloge, kako bi se iskoristila postojeća prilika za postizanje kompromisa, dok je kongresmen Po podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor, kaže se u saopštenju iz kabinate predsednika Srbije.

Tokom boravka u Beogradu, kongresmen Po se sastao i s premijerkom Anom Brnabić i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

broj komentara 18 pošalji komentar
(nedelja, 04. nov 2018, 09:03) - anonymous [neregistrovani]

Dobar i lud su dva rodjena brata

Citam komentare i ne mogu se iscuditi koliko smo dobar, lakoveran i naivan narod. USA navodno menja svoju politiku u korist Srbije a istovremeno gazi UN rezoluciju 1244, pravi i naoruzava vojsku Kosova do zuba. Dragi moji Srbi probudite se. 

(nedelja, 04. nov 2018, 06:13) - ana [neregistrovani]

ana

Lepe vesti! Nadam se da ce se odnosi SAD-a i Srbije poboljsati sto ce nam koristiti i za resavanje problema Kosova!

(nedelja, 04. nov 2018, 05:26) - Maja [neregistrovani]

Saradnja sa SAD-om

Samo neka nastavi da jača interes za Srbiju u SAD-u i u budućnosti. To nam ide u prilog!

(subota, 03. nov 2018, 22:27) - Душан [neregistrovani]

Помозите ми да разумем

У великој сам енигми када се каже да јача интерес за Србијом у САД Конгресу.
Па колико су ме уверили у последњих 30 година, тај интерес је безрезервно био на страни сатанизације свега што је српско и отимања делова територија Србије? Молим вас исправите ме ако сањам. Хвала.

(subota, 03. nov 2018, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

Ne mijenjaju se SAD,nego se vremena mijenjaju,,,,

SAD su 1999 god bez ikakvih emocija i bez ikakvih argumenata agresovala Srbiju na najbezobzirniji nacin sto dobro znaju svi oni senatori koji su i tada bili na vlasti.
A,danas je malo drugacija geopoliticka slika u svijetu pa SAD ne mogu vise divljati kao 90-tih pa zato sada traze neko mirno rjesenje oko KosMeta koje bi opet bilo na stetu Srba i Srbije.
Dakle,kako vrijeme bude vise teklo tako ce SAD traziti sve miroljubivija rjesenja situacije na srpskom Kosmetu jer joj Rusija i Kina sve vise postaju nocna mora i sve vise im duvaju za vrat.

(subota, 03. nov 2018, 20:32) - Andrejana [neregistrovani]

SAD

SAD zeli da prica o ovako vaznoj temi, koja Srbiji puno znači - kompromisno resenje za KIM. Srbija je stekla poštovanje u svetu....

(subota, 03. nov 2018, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Konacno

Konacno pozitivnije vesti od SAD

(subota, 03. nov 2018, 17:47) - Ivan [neregistrovani]

Podrška

Nadamo se da je iskrena podrška! Ako jeste veliko HVALA!

(subota, 03. nov 2018, 17:20) - kristina [neregistrovani]

kim

Promenom stava Amerike prema KiM, lakše bi se došlo do dogovora sa Prištinom.

(subota, 03. nov 2018, 17:18) - Vlada [neregistrovani]

saradnja

Svaka saradnja Srbiji znaci dosta.