Bećković za RTS: Ne čudi me zabrana

Književnik Matija Bećković prokomentarisao je za RTS rešenje crnogorske policije kojim mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru, rekavši da mu "vrlo imponuje da jednoj članici NATO pakta može bezbednost da ugrozi jedan pesnik".

Matija Bećković je u intervjuu za RTS rekao da ne zna da li se rešenje crnogorske policije "odnosi na mene živog ili mrtvog" pošto je, kaže, nameravao da, kada umre, živi u Crnoj Gori.

"To mi vrlo imponuje da jednoj članici NATO pakta može bezbednost da ugrozi jedan pesnik", ističe Matija Bećković. 

Navodi da ga ne čudi što su njemu zabranili ulazak u Crnu Goru, ali ga, kaže, čudi što je zabranjeno i pojedinim istoričarima jer "to nije bilo ni u prošlim vremenima, dok je u srednjem veku bilo slučajeva da pesnicima zabranjuju i izgone ih iz svoje otadžbine".

"Čuo sam da su gospodinu Antiću zabranili doživotno, ali čudim se da nisu meni, jer ta zabrana ne bi dugo trajala", dodao je Bećković.

Na pitanje da li će 1. decembra ići u Crnu Goru gde je pozvan da prisustvuje obeležavanju stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srbiji, Bećković kaže da to više ne zavisi od njega.

"Mene nije tamo zvala crnogorska država, nego jedna organizacija Nacionalni savet Crne Gore i Mitropolija crnogorska, tako da sam ja verovao da je državi dovoljno što ona to ne obeležava, ali da neće zabranjivati pojedincima i organizacijama", rekao je Bećković.

Odgovarajući na pitanje da li će se kod nekog raspitati oko odluke Crne Gore, jer je samo preko novinskih agencija čuo vest o zabrani, Bećković kaže da neće.

"Moju Crnu Goru meni ne može niko oteti i ona je više na onom nego na ovom svetu", istakao je Bećković.

Crnogorski list Dan navodi da je iz Granične policije saopšteno da je prelazak državne granice uskraćen književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću.

Važno je da mladi znaju za Albansku golgotu 

Govoreći o obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata u Srbiji, Bećković kaže da je to stogodišnjica Prvog svetskog rata, kao i da nju obeležava čitav svet, a pogotovu saveznici koji su učestvovali u tom ratu.

"Srbija nije samo učestvovala, nego se proslavila. Tako da, sada će biti velika parada u Parizu, a u tom istom gradu je veliko srpsko vojničko groblje, onih Srba koji su prešli Albaniju i stigli u Francusku i tamo umirali. Nedaleko od Jelisejskih polja i Trijumfalne kapije, gde će biti ta velika parada, je spomenik našim kraljevima Petru i Aleksandru, koji je veći nego ovaj knezu Mihailu na Trgu Republike", rekao je Bećković.

Naglasio je da će svako ko vidi taj spomenik i zna to groblje znati zašto smo mi na toj svečanoj tribini.

Najmlađima je poručio da je dovoljno da znaju za Albansku golgotu i za taj najveći podvig Srbije u istoriji.

"Da je u tom ratu poginuo svaki treći muškarac i da ne možemo ni da procenimo koliko je u toj krvi propalo zauvek darova, mašte, mozgova, talenata, genija i da su svuda kuda je ta vojska prošla naša groblja – od Zejtinlika, preko Bizerte do Pariza", dodao je Bećković.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво