Ministarstvo traži poništavanje koncesije

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja zatražiće od nove Vlade dozvolu za odustajanje od sklapanja Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega jer konzorcijum "Alpina - Por" nije ispunio uslove u propisanom roku.

Dodatni rok od tri meseca, koji je Vlada Srbije postavila koncesionaru "Alpina - Por", ističe danas, do kada je taj konzorcijum bio dužan da dostavi bankarske garancije za gradnju autoputa.

Konzorcijum "Alpina - Por" zatražio je produženje roka koncesije sa 25 na 30 godina i garanciju države Srbije o minimalnom protoku vozila na deonici puta na kojoj bi koncesionar trebalo da naplaćuje putarinu.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je prošle nedelje upozorio da ukoliko do kraja juna koncesionar ne dokaže da je obezbedio finansijsku konstrukciju u skladu sa ugovorom, biće predložen raskid tog ugovora i najavio da bi se u tom slučaju izgradnja autputa Horgoš-Požega finansirala iz budžeta Srbije.

Ugovor o koncesiji za izgradnju potpisan je u aprilu prošle godine sa konzorcijumom firmi "Alpina" i "Por", sa rokom trajanja od 25 godina.

Projekat izgradnje autoputa Horgoš-Požega vredan je oko 1,5 milijardu evra.

Dinkić najavio novi tender za RTB Bor

U razgovoru sa novinarima ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić takođe je najavio je da će u naredne dve nedelje biti objavljen pretkvalifikacioni tender za strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen Bor.

"Posle dva neuspela tendera za prodaju RTB-a menja se strategija prodaje tog kombinata, kako bi se obezbedio strateški partner", rekao je on, namera je da se preliminarnim tenderom dođe do liste potencijalnih kandidata, velikih rudarskih kompanija, za strateško partnerstvo sa državom u RTB-u.

"Postoji mogućnost da se sa kompanijom koja ponudi najbolje uslove sklopi ugovor o zajedničkom ulaganju, kao u slučaju kragujevacke Zastave", rekao je Dinkić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво