"Učlanjenje Kosova u Interpol bio bi presedan i pravno nasilje"

Šef srpskog Interpola Milan Dimitrijević rekao je za RTS da bi novi pokušaj da se na skupštini Interpola 20. novembra Kosovo učlani u tu organizaciju bio presedan i pravno nasilje.

Posledice učlanjenja Kosova u Interpol bile bi brojne i nesagledive ne samo za Srbiju već i za druge zemlje, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Milan Dimitrijević.

"Ministar Stefanović je jasno definisao probleme i bojazni Republike Srbije, a one su i bezbednosne, kriminalne i pravne. Napravio bi se presedan i pravno nasilje. Rukovodstvo Interpola je godinama upoznavano sa razlozima i argumentima Srbije, a jasno je definisano na koji način i pod kojim uslovima neko može da postane član", rekao je Dimitrijević.

Posledice bi bilo kršenje Rezolucije 1244, bila bi prekršena pravila Interpola, a otvorilo bi se i polje pravne nesigurnosti. Na poternicama koje bi iniciralo Kosovo našli bi se i mnogi Srbi.

"Apsolutno postoji bojazan da bi se neki Srbi našli na poternicama, a tu je i mogućnost zloupotreba baza podataka", objasnio je šef srpskog Interpola.

Srbija radi sve da do učlanjenja Kosova u Interpol ne dođe iako su politički pritisci veliki, a i odluka o stavljanju te tačke na dnevni red skupštine Interpola nije doneta konsenzusom.

Kada je reč o suzbijanju organizovanog kriminala na Kosovu, što je jedan od argumenata onih koji se zalažu za učlanjenje, saradnja lokalne policije odvijala se i do sada preko Unmika.

"Reč je o zameni teza. Saradnja Interpola i Unmika traje od 2002. godine i pokrivaju celokupno područje i ne postoji nijedan argument da tom saradnjom nije pokriveno sve", tvrdi Dimitrijević.

Kada je reč o broju srpskih državljana za kojima Interpol traga šef srpskog Interpola kaže da je to promenljiva kategorija.

Taj broj se menja, ali realna cifra je između 1.000 i 1.200 potraga za našim državljanima. Najduže se traga za licima koja su se bavila organizovanim kriminalom i to još početkom 2000-ih godina", rekao je Dimitrijević.

Kada je reč o rezultatima koje Srbija postiže na polju borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, naša zemlja se već godinama nalazi u prvih deset zemalja najpoželjnijih za saradnju, rekao je za RTS šef srpskog Interpola Milan Dimitrijević.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво