Brnabić: Težak i komplikovan dijalog

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je u Minsku da dijalogom Beograda i Prištine treba doći do održivog rešenja za KiM. Beloruska agencija Belta javila je da je na marginama konferencije u Minsku Brnabićeva razgovarala sa Hašimom Tačijem.

Na sastanku glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj se razmatraju aktuelna regionalna i globalna bezbednosna pitanja,  Ana Brnabić je istakla da je u interesu Srbije da se pronađe održivo rešenje.

"Beograd je posvećen dijalogu i pronalaženju kompromisa kroz dijalog", naglasila je Brnabićeva u obraćanju.

Ocenila je da to nije jednostavan proces, a da je dijalog jedini način za uspostavljanje dugoročno održivog rešenja.

Predsednica Vlade ukazala je na to da je dijalog inače težak i komplikovan, zbog čega nam je važno da taj proces dodatno ne otežavamo postavljanjem crvenih linija i da nam je u tom smislu važna podrška Nemačke.

"Kompromisno rešenje je ključ stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i presudan faktor za ekonomsku perspektivu i prosperitet svih građana regiona", istakla je Brnabićeva na skupu na kome učestvuje na poziv Volfganga Išingera, koji predsedava konferencijom.

Kasnije danas, predsednica Vlade odvojeno će se sastati sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Sergejom Rumasom, navedeno je u saopštenju.

Belta: Sa Tačijem na marginama konferencije

Beloruska agencija Belta javila je da je na marginama konferencije u Minsku Brnabićeva razgovarala sa Hašimom Tačijem.

Premijerka Srbije je novinarima rekla da su razgovarali o toku dijaloga Beograda i Prištine, a Brnabićeva je izrazila nadu da će dve strane uspeti da dođu do kompromisnog rešenja, što bi vodilo ka većoj stabilnosti u regionu.

Govoreći o konferenciji, Ana Branbić je rekla da od nje ima velika očekivanja jer su na dnevnom redu važna međunarodna pitanja: odnosi Istoka i Zapada, minski proces o rešavanju ukrajinske krize i druga.

Dodala je da je prvi put u Minsku i visoko je ocenila srpsko-beloruske odnose, uključujući i one na nivou šefova dve države.

Brnabićeva sa premijerom Moldavije

Brnabićeva se u Minsku sastala i sa premijerom Moldavije Pavelom Filipom o unapređenju odnosa dve zemlje. Potvrđeno je da su odnosi prijateljski i da ima prostora za dodatno unapređenje, pre svega u domenu ekonomske saradnje.

Predsednica Vlade istakla je da Srbija izuzetno ceni stav Moldavije o nepriznavanju Kosova i Metohije.

Premijerka je istakla da je strateški cilj Srbije priključenje Evropskoj uniji i upoznala premijera Filipa sa reformama koje Vlada Srbije sprovodi, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Filip potvrdio je da se trgovinska razmena između dve države povećava, kao i da postoji mnogo prostora za njeno dodatno unapređenje, posebno u domenu izvoza.

Moldavski premijer istakao je da Moldavija sa pažnjom prati reforme koje se sprovode u Srbiji i da žele razmenu iskustava sa našom zemljom.

"Moldaviji je potrebna snaga za promene i reforme koju Srbija ima", rekao je Filip.

Ana Brnabić je dobila poziv moldavskog premijera da u narednom periodu poseti Moldaviju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво