Kukan za sporazum Beograda i Prištine u ovom mandatu Komisije

Predsedavajući Delegaciji Evropskog parlamenta Eduard Kukan sastao se u Beogradu sa najvišim državnim zvaničnicima, a u Skupštini Srbije učestvovao je na zasedanju Parlamentarnog odbora za proširenje EU-Srbija. Pohvalio je ekonomske rezultate Srbije, i podsetio da su sledeće godine izbori u Evropskoj uniji, zbog čega je važno da Beograd i Priština postignu sporazum tokom mandata aktuelne Evropske komisije i parlamenta.

O razlozima za prekid dijaloga s Prištinom, predsednik Aleksandar Vučić obavestio je predsedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta Eduarda Kukana.

Nije ispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma da se formira Zajednica srpskih opština.

"Srbija je spremna za nastavak dijaloga, čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbednosnih tenzija nepovoljnih, pre svega, za Srbe na Kosovu i Metohiji", naveo je Vučić na sastanku.

Kukan se nada da će i Beograd i Priština ostati privrženi postizanju sporazuma.

"Bez obzira na to što smo razočarani zbog zastoja u ovoj poslednjoj rundi u kojima posreduje EU u Briselu, što smo zabrinuti zbog porasta tenzija između Prištine i Beograda, nadamo se da obe strane ostaju privržene dijalogu kako bismo konačno došli do pravno obavezujućeg sporazuma", rekao je Kukan u Skupštini.

Važno je da bude notirano ko je koliko doprineo dijalogu, odgovara minstarka zadužena za evorpske integracije Jadranka Joksimović.

"Poglavlje 35 je samo monitoring mehanizam za sprovođenje dogovorenih aranžmana iz visokog dijaloga Beograda i Prištine. Prema tome, poglavlje 35 u ovom trentuku može samo da izmeri da Priština nije ispunila nijednu, odnosno jednu jedinu i najvžaniju obavezu iz Briselskog sproazuma – a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština", rekla je Joksimovićeva.

Kukan pozitivno ocenjuje ekonomski napredak Srbije. Kaže da su strani investitori zadovoljni poslovnom klimom. Drago mu je što je Srbija stub stabilnosti u regionu, ali je, naglašava, neophodno poboljšati situaciju u oblasti vladavine prava i slobode medija, rekao je na sastanku s predsednicom Vlade.

"Najveći napori Vlade usmereni su na najzahtevnija poglavlja, 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i reformu pravosuđa. Očekujem da će se razgovorima sa medijskim udruženjima urediti oblast medijskih sloboda i delovanja i stvoriti neophodno poverenje", rekla je Brnabićeva na tom sastanku.

Srbija je usvojila preporuke Venecijanske komisije za izmenu ustavnih amandmana o izboru nosilaca pravosudnih funkcija. Usvojeni su važni zakoni poput onog o besplatnoj pravnoj pomoći i o zaštiti podataka o ličnosti, a na medijskoj strategiji se radi, kažu u Vladi.

"Znate da je ponovo pokrenut proces izrade medijske strategije na inicijativu predsednika Republike i forimana je jedna nova radna gurpa u kojoj učestvuju predstavnici svih novinskih udruženja", rekla je Joksimovićeva u Skupštini.

Ministarka za evropske integracije očekuje da će do kraja decembra biti otvorena tri poglavlja i da će se se pred članicama EU vrlo brzo naći sedam poglavlja koje je Srbija pripremila. O tome će se odlučivati na međuvladinoj konferenciji do kraja godine.

"Vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom dva su elementa na osnovu kojih se procenjuje napredak Srbije na putu ka EU", ističe šef Delegacije EU Sem Fabrici.

EU je za Srbiju opredelila više od milijarde evra za sprovođenje reformi od 2014. do 2020. godine. Postoji namera da se ta suma uveća za 20 odsto.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво