Brnabić: Najveći napori usmereni na najzahtevnija poglavlja

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u razgovoru sa predsedavajućim Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Evropskom parlamentu Eduardom Kukanom da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, ali da reformske mere, pre svega, treba da doprinesu napretku države i boljem životu njenih građana.

Ana Brnabić je istakla da reforme u oblasti ekonomije i poboljšanju investicione klime daju rezultate, navodeći da je sada važan zadatak, da u godinama koje dolaze, država održi i zaštiti svoju ekonomsku stabilnost.

Kukan je pohvalio dobre ekonomske rezultate i istakao da ovako visoke standarde treba održati u daljim reformama. Fokus bi trebalo da bude na vladavini prava i pravosuđu, borbi protiv korupcije i slobodi medija, naglasio je Kukan.

Premijerka Brnabić je rekla da su najveći napori usmereni na najzahtevnija poglavlja – 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i reformu pravosuđa.

Objasnila je da je predstavljen Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa u septembru ove godine, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Brnabićeva je izvestila delegaciju Evropskog parlamenta da Vlada Srbije vodi kontinuirani dijalog sa predstavnicima civilnog društva o najvažnijim nacionalnim pitanjima i istovremeno izrazila očekivanje da će se otvorenim razgovorima sa medijskim udruženjima urediti oblast medijskih sloboda i delovanja i stvoriti neophodno poverenje sa obe strane.

Kukan je ocenio da Srbija dobro napreduje u okviru pristupnih pregovora i pohvalio posvećenost i ozbiljnost države u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Srbija je potrebna Evropskoj uniji kao jak i stabilan partner u regionu, istakao je Kukan.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, premijerka je izrazila zabrinutost zbog kontinuiranog izazivanja tenzija u Pokrajini, što prema njenim rečima stoji na putu nalaženja zajedničkog kompromisnog rešenja.

Brnabićeva je istakla da je Beograd spreman za pronalaženje trajnog rešenja i izrazila očekivanje da će i druga strana doprineti da ovaj kompromis učinimo mogućim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво