Dačić za RTS: Kina stavila Kosovo na dnevni red, pojedine zemlje protiv

Danas ili sutra znaće se da li će Savet bezbednosti održati sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji, izjavio je za RTS šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Kina je Kosovo stavila na dnevni red i predvidela sednicu 14. novembra, ali se pojedine zapadne zemlje tome protive, rekao je ministar Ivica Dačić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Alternativa je glasanje o dnevnom redu, ali se to nikada nije desilo", rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da će Španija čvrsto ostati uz Srbiju kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Nema šanse da EU postavi kao uslov za ulazak Srbije u Uniju priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", kaže ministar.

Sa druge strane veliki je cinizam, kaže Dačić, kada neko ko je priznao Kosovo i time narušio osnovne principe međunarodnog prava, a to je nepovredivost granica, sada govori o tome da su to opasni principi koje mi predlažemo – brine se za granice Kosova koje nisu međunarodno utvrđene.

"Srbija zna šta joj je činiti, ostajemo na evropskom putu, samo moramo da budemo čvrsti u odbrani naših nacionalnih i državnih interesa", rekao je Dačić.

"Ne verujem da će Kosovo dobiti članstvo u Interpolu"

Govoreći o inicijativi Kosova da postane članica Interpola, o čemu će se raspravljati u novembru na sednici svetske policijske organizacije u Dubaiju, Dačić je ocenio da ne veruje da će Kosovo dobiti članstvo u toj organizaciji.

"Želju da postanu članica Interpola oni obrazlažu time da će se navodno tako bolje boriti protiv kriminala, terorizma i tako dalje. To je najobičnija glupost i laž. Njima treba članstvo u Interpolu kako bi time prikazali potvrdu svog statusa, to jest, državnosti", rekao je Dačić.

Objasnio je da bez obzira na to što su sada mnoge od tih zemalja "zapljusnute raznim stavovima velikih sila da ipak to nije politička organizacija, da je ipak tu stvar o saradnji policija i da to nema veze sa statusom", to suštinski nije tačno.

"Tačno je da čak iako su članovi Interpola neke teritorije, a ne države, one su to uz saglasnost tih država. Tako da bi ovde izglasavanje članstva Kosova bilo direktno kršenje statuta Interpola, ali i kršenje svih tih pravila koja smo mi ustanovljavali decenijama unazad, a to je da mora prvo da se reši pitanje statusa, pa tek onda prisustvo Kosova u nekim međunarodnim formama. Ta priča je politički motivisana i ima veliku podršku zapadnih zemalja", naglasio je Dačić.

S obzirom na to da su za izglasavanje članstva potrebne dve trećine od ukupnog broja glasova, on je ocenio da su velike šanse da Kosovo neće proći i da ne veruje da će se tako nešto dogoditi.

"Da je Unesko u pitanju ili neka politička stvar, mogao bih da kažem sa sigurnošću da toga neće biti, ali ovde smo suočeni s velikim lobiranjem i s prisustvom raznih sredstava, počev od toga da se delegacijama nudi novac da dođu u Dubai, pa kada već dolaze, hajde da glasaju za Kosovo, ali biće i onih kojima će džaba platiti, jer će glasati protiv njega", zaključio je ministar Dačić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво