Bez sprečavanja upotrebe digitalnih aplikacija radi servisa taksi usluga

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju čime se dodatno uređuje oblast taksi prevoza, povećavaju se kapaciteti inspekcijskih organa i pojačava se borba protiv sive ekonomije.

Predložena rešenja ne sprečavaju upotrebu modernih digitalnih aplikacija radi poboljšanja servisa taksi usluga, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali navode da izmene zakona ne dozvoljavaju da se u oblasti prevoza putnika pojave preduzeća koja nemaju odgovarajuća odobrenja za obavljanje delatnosti prevoza putnika.

Parlament je usvojio i izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, a osnovni razlozi za to je dalje usklađivanje sa međunarodnim standardima i preporučenom praksom Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), kao i evropskim propisima.

Glavne novine odnose se na odredbe koje se tiču planiranja i izgradnje aerodroma, zaštite životne sredine, i naročito unošenja novog poglavlja transporta opasne robe, kojim se u domaćem zakonodavstvu preuzimaju standardi Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva. 

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom železničkom i vodnom saobraćaju kojima se olakšava primena zakona u praksi i omogućava pouzdana i nezavisna istraga nesreća.

Između ostalog, omogućava se istraga udesa bespilotnih letelica, kao i uključivanje predstavnika EASA ili civilnih vazduhoplovnih vlasti druge države u svojstvu savetnika u istragama koje sprovodi Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju.

Izmenama i dopunama Zakona o transportu opasne robe, koje su danas usvojene, definiše se baza podataka za pokretnu opremu pod pritiskom kako bi svi podaci o kontrolisanju i punjenju boca, cisterni pod pritiskom, baterijskih vozila i gasnih kontejnera sa više elemenata bili na jednom mestu i dostupni svima. 

Između ostalog, izmenama se vozilima koja prevoze opasnu robu sa visokom potencijalnom opasnošću i cisternama omogućava prednost prilikom prelaska državne granice. 

Takođe se uvodi obaveza da se pre podnošenja zahteva za izdavanje dozvole za transport opasnog otpada, prethodno pribavlja polisa osiguranja za štetu načinjenu životnoj sredini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се