CDU: Novembar mesec odluke u dijalogu Beograda i Prištine

Peter Bejer, poslanik nemačkog parlamenta iz CDU, stranke Angele Merkel, upozorio je Hašima Tačija da su njegove ideje o korekciji granice i razgraničenja neprihvatljive za Nemačku.

Bejer i Tači su razgovarali u Prištini, a nemački parlamentarac je novinarima u ambasadi Nemačke rekao da kosovski predsednik dobro zna koji je stav njegove zemlje po tom pitanju, i da CDU i dalje smatra da je model podele dve Nemačke rešenje i za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Tačiju sam rekao da sam čuo neke izraze kao korekcija granice ili razmena teritorije, i upozorio sam ga na opasnost od takvih ideja koje su visokog rizika i kao takve neprihvatljive", rekao je Bejer.

Na Tačijevu opasku da je on predsednik i da je odlučio, Bejer mu je, kaže, rekao da takvu odluku mogu da donesu samo građani preko svojih izabranih predstavnika u parlamentu.

Upitan da li ima predlog kako doći do konačnog rešenja normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Bejer je rekao da on nije tu da bi davao ideje.

Ponovio je i da je Tačiju jasno stavio do znanja da se Nemačka protivi teritorijalnoj razmeni i korekciji granice, i da normalizacija odnosa podrazumeva trajno rešenje.

Bejer je, kako se navodi, rekao i da će novembar biti "mesec odluke" po pitanju dijaloga Beograda i Prištine i da o tome odlučuju građani, a ne kosovski predsednik.

"Upozorio sam Tačija i bio sam vrlo jasan. Govorio sam upravo iste stvari o kojima sada ovde pričam, tako da to više neću ponavljati. Mislim da nije bio iznenađen, on poznaje poziciju Nemačke o tom pitanju", rekao je Bejer.

Nemački parlamentarac je rekao da će sutra boraviti u Beogradu, gde će se sastati sa zvaničnicima Srbije, te da je, kako je rekao, veoma radoznao da čuje mišljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o dijalogu.

O susretu sa Bejerom, Tači se oglasio na svom Fejsbuk profilu ne pominjući detalje razgovora.

Samo je napisao da je upravo završio sastanak sa nemačkim parlamentarcem sa kojim je razgovarao, između ostalog, i o dijalogu Beograda i Prištine, koji bi, kako je naveo, trebalo okončati obostranim priznanjem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво