Prištinski mediji: Funkcija KSB-a i ustavni mandat ostaju nepromenjeni

Usvajanje tri nacrta zakona u načelu u kosovskoj skupštini ne definiše Kosovske snage bezbednosti (KSB) kao vojnu silu, prenosi prištinska štampa na albanskom jeziku, navodeći da funkcija i ustavni mandat KSB-a ostaju nepromenjeni.

Sudeći po onome što je rečeno u paketu nacrta tri zakona koji regulišu položaj i ulogu KSB-a u kosovskom društvu, bivši predsedavajući ustavnog suda Enver Hasani naveo je nekoliko karakteristika KSB-a kao ustavne institucije.

Prema njegovim rečima, pravna infrastruktura za postepenu transformaciju KSB-a u vojsku u celini, liči na japanski slučaj, kako po obliku tako i sadržaju.

Ustav Japana, prenose međunarodni mediji, zabranjuje formiranje vojske, iako imaju odbrambene snage, koje izgledaju kao standardna vojska.

Japanski premijer Šinzo Abe predložio je 2013. godine promenu imena, čime bi, u suštini, postojeće snage bile priznate kao vojska. Razlog za inicijativu o promeni imena Japanci su naveli "agresivne korake" Kine u vezi sa spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru.

U centralnim institucijama u Prištini, kao razlog za transformaciju KSB-a u vojsku, navode zaokruživanje državnosti i integriteta na celoj teritoriji Kosova.

Ustav Japana ograničava odbrambene snage te zemlje da dovoljno brzo reaguju ili prve napadnu u slučaju pretnji. U Drugom svetskom ratu, japanska vojska počinila je brojna zverstva, kao što je masakr stotina hiljada ljudi u gradu Nankingu.

Kosovske bezbednosne snage nastale su transformacijom iz Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) 2009. godine, a ta formacija zvaničnom demilitarizacijom Oslobodilačke vojske Kosova 1999.

Pripadnici OVK postali su članovi KZK-a. Kosovskim ustavom KSB su zadužene za intervenciju prilikom prirodnih nepogoda.

Početak transformacije KSB-a u vojsku, pokrenut u vladi i nastavljen u skupštini, zaobilazi kosovski ustav, po kojem je za promenu manadata postojeće formacije potrebna saglasnost i srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu.

Kancelarija EU u Prištini pozvala je na odgovorajući proces usvajanja zakonodavstva o transformaciji KSB-a, u skladu s ustavom Kosova i uzimajući u obzir interese i brige svih zajednica na Kosovu, kao i sve relevantne zainteresovane strane.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da će izgradnja punog kapaciteta kosovskih oružanih snaga trajati oko deset godina i da će biti podeljena u tri faze.

Haradinaj tvrdi da će institucije u Prištini u potpunosti poštovati mandat misije Kfora, dok će KSB ostati partner međunarodnim vojnim snagama.

Na Kosovu, dodaje Haradinaj, neće biti bezbednosnog vakuuma, a transformacija Kosovskih snaga bezbednosti stvoriće 2.500 novih radnih mesta.

Uz protivljenje srpskih poslanika, kosovska skupština prošle nedelje glasala je u načelu za tri nacrta zakona o transformaciji KSB-a, kojima se predviđa i osnivanje ministarstva odbrane.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво