OEBS zabrinut zbog kamenovanja autobusa vernika SPC

Misija OEBS-a na Kosovu zabrinuta je zbog informacije da su vernici Srpske pravoslavne crkve bili privremeno blokirani u nedelju u selu Studenica, opština Istok na Kosovu, i da je na njihova dva autobusa bacano kamenje, poručila je ta misija preko "Tvitera".

"Pored institucija, čitavo društvo ima odgovornost da očuva i održava načela tolerancije i dobrih odnosa među zajednicama. Misija OEBS-a pohvaljuje ponašanje kosovske policije u osiguravanju posete i obezbeđivanju vernika tokom ove situacije u Studenici", navodi se u saopštenju.

Kod gradića Istok, nadomak Peći na Kosovu i Metohiji, u nedelju ujutru su kamenovana dva autobusa sa vernicima iz Beograda, koji su se vraćali iz posete crkvi Bogorodice hvostanske.

Radio Kontakt plus preneo je da je grupa Albanaca postavila prepreke i sačekala da se vernici vrate posle pomena, koji je na ostacima hrama služio paroh Nebojša iz Istoka.

Kako je taj radio izvestio, nakon prijavljivanja napada u stanici policije u Istoku, vernici su nastavili put ka centralnoj Srbiji.

Sveštenik pravoslavne crkve u Istoku rekao je za RTS da je do napada na autobus došlo u kanjonu planinskog dela Hvosna, na vrlo uskom i krivudavom putu.

Prethodno su napad osudili kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i zatražili pronalazak i kažnjavanje krivaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се