Argumenti Srbije protiv članstva tzv. Kosova u Interpolu

Državni sekretari MUP-a Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković upoznali su, na odvojenim sastancima, diplomatske predstavnike nekoliko zemalja sa argumentima Srbije protiv članstva tzv. Kosova u Interpolu.

Dijana Hrkalović se sastala sa ambasadorom Kube Gustavom del Todom i otpravnikom poslova Ambasade Argentine Huanom del Rijom.

Istakla je da bi eventualna odluka o prijemu tzv. "Kosova" predstavljala flagrantno kršenje međunarodnog prava, prvenstveno Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, saopštio je MUP.

Ona je naglasila i da bi članstvo tzv. "Kosova" u ovu međunarodnu policijsku organizaciju predstavljalo kršenje procedura i pravila Interpola, koja definišu da članica ove organizacije može biti samo članica Ujedinjenih nacija ili posmatrač u UN.

Eventualni prijem tzv. "Kosova", kako je ocenila, bio bi politička odluka bez presedana sa nesagledivim i štetnim posledicama po bezbednost svih članica Interpola.

Ambasador Gustav del Todo istakao je da Kuba podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i ponovio da ta država ne priznaje tzv. "Kosovo".

Otpravnik poslova Ambasade Argentine Huan del Rio naglasio je da ta država poštuje međunarodno pravo i teritorijalnu celovitost Republike Srbije, dodaje se u saopštenju.

Biljana Popović Ivković se sastala sa ambasadorom Iraka Fahrijem Al Isom i ambasadorom Kuvajta Jusefom Abdulsamadom.

Popović Ivković je naglasila da bi eventualna odluka o prijemu tzv. "Kosova" u članstvo ove međunarodne policijske organizacije ugrozila bezbednost, a predstavljala bi i kršenje pravila i procedura Interpola.

Ona je istakla da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola i ocenila da je zahtev Prištine u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i da predstavlja pokušaj politizacije Interpola, saopštio je MUP.

Ambasador Iraka Fahri Al Isa istakao je da ta država posvećena poštovanju međunarodnog prava i da je stav Iraka po pitanju samoproglašenog tzv. "Kosova" nepromenjen.

Ambasador Kuvajta Jusef Abdulsamad izrazio je zadovoljstvo dobrim političkim odnosima Srbije i Kuvajta i naveo da će ta država sa pažnjom primiti informacije o argumentima Srbije protiv zahteva Prištine za članstvo u Interpolu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи