Srpska lista: Napad na Srbe primer verske netolerancije

Srpska lista saopštila je da je napad na srpske vernike u Metohiji u nedelju primer verske netolerancije koja je neviđena na tlu Evrope. I potpredsednik kosovske vlade u ostavci, Dalibor Jevtić, osudio je kamenovanje autobusa sa Srbima u mestu Istok.

"Ohrabreni ćutanjem međunarodne zajednice na ovakve događaje, ekstremisti na albanskoj strani nastavljaju progon svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji", poručuju iz te srpske stranke na Kosovu i Metohiji i dodaju da je očito da se izjave nekih međunarodnih zvaničnika, da Kosovo ima pravo na vojsku, na Kosmetu tumači da to znači i suvereno pravo na kamenovanje i maltretiranje Srba.

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci, Dalibor Jevtić, osudio je kamenovanje autobusa sa Srbima u mestu Istok, i poručio da počinioci moraju bti identifikovani i sankcionisani, jer novo ćutanje samo će ohrabriti one koji to čine da slično ponove.

Jevtić je rekao da je poslednje kamenovanje autobusa sa Srbima koji su obilazili srpske svetinje na KiM sa još jedan u nizu i da je došao kao posledica nekažnjavanja onih koji su to činil pranije.

"Oni koji su juče bacali kamenje na Srbe su još jednom bacili kamen na budućnst", rekao je Jevtić i dodao da se pokazalo da samo osude nisu dovoljne.

Kod gradića Istok, nadomak Peći na Kosovu i Metohiji, juče su kamenovana dva autobusa sa vernicima iz Beograda, koji su se vraćali iz posete crkvi Bogorodice (Studenice) hvostanske.

"Ovaj napad će biti još jedna tužna mrlja na obrazu kosovskih Albanaca ali i međunarodne zajednice čiji se predstavnici ne usuđuju da reaguju na ove izlive mržnje", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Iz te stranke poručuju da ovo nije samo napad i netrpeljivost prema Srbima, već i prema hrišćanskoj baštini na Kosovu i Metohiji, koja svojim postojanjem ne dozvoljava falsifikovanje istorije ovih prostora.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи