Ugljanin: Status Sandžaka uslov za rešenje spornih pitanja

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin rekao je u Sarajevu da je "rešavanje ustavno-pravnog statusa" Sandžaka i bošnjačkog naroda preduslov za trajno rešenje svih spornih pitanja koji opterećuju odnose Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i odnose bošnjačkog i srpskog naroda.

Sulejman Ugljanin je u Sarajevu učestvovao sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Regionalna stabilnost i uloga nacionalnih manjina".

Ugljanin je, kako prenosi Fena, rekao i da pravo na samoopredeljenje garantuje građanima Sandžaka da uspostavljaju i razvijaju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom koja, kako smatra, ne može biti manjeg obima od specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske sa Srbijom.

Ocenio je i da su predstojeći izbori, 4. novembra, na kojem se biraju nacionalna veća nacionalnih manjina, za njih od posebne važnosti, jer im, kako tvrdi, posle raspada bivše zajedničke države SFRJ još nije priznato ranije stečeno pravo naroda.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća  podsetio je da su se građani Sandžaka, koristeći pravo na samoopredeljenje, na referendumu 1991. godine izjasnili za autonomiju Sandžaka.

Prema njegovim rečima, "Dejtonskim sporazumom zaustavljena je agresija Srbije, Crne Gore i delomično Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, ali nije rešena jugoslovenska kriza".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво