Vulin za RTS: Stvaranje paravojske na KiM ugrožava čitav region

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za RTS da je za Srbiju sasvim neprihvatljivo formiranje tzv. kosovske vojske i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na odluku kosovske skupštine o usvajanju vladinih predloga zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku. Navodi da stvaranje paravojske na KiM ugrožava čitav region.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a naveo da je na Međunarodnoj zajednici da obezbedi poštovanje rezolucije 1244 i ne dozvoli formiranje nelegalne oružane formacije koja će ugroziti mir i bezbednost na KiM i regionu.

"Međunarodna zajednica je Rezolucijom 1244 preuzela na sebe odgovornost za svako stanje na prostoru Kosova i Metohije ali i za poštovanje mira, bezbednosti, života svih koji žive u južnoj srpskoj pokrajini. Sada je vreme da vidimo da li je Međunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i sopstvene odluke", navodi Vulin.

Dodaje da je sada prilika da se vidi kolika je važnost i kolika je težina reči NATO pakta.

"Predsednika Aleksandar Vučić je uspeo da izbori od NATO pakta garancije da se nikakve oružane formacije kosovskih Albanaca neće pojavljivati severno od Ibra. To je bio jedan od uslova da se potpiše Briselski sporazum. Sada je vreme da NATO pakt pokaže kolika je  njihova reč teška, da li se u nju može pouzdati", ističe ministar.

Dodaje da je Srbija potpisala Briselski sporazum između ostalog zato što je garantovano da nikakve oružane formacije neće prelaziti na sever KiM, da ih kako kaže, neće ni biti.

Ističe da Priština odlukom o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku destabiliše situaciju.

"Priština ovom odlukom destabiliše situaciju na čitavom prostoru, ne Srbija. Od nas nije došlo apsolutno ništa što bi moglo da uznemiri prostor KiM ili bilo koga u regionu. Ali agresivno i bahato ponašanje prištinskih vlasti, ponašanje koje ima za cilj da izazove destabilizaciju na prostoru KiM je nešto što bi moralo da bude prepoznato i da bude osuđeno", ocenjuje Vulin.

Navodi da Međunarodna zajednica mora da prepozna ko je taj ko pravi probleme na prostoru KiM i dodaje da kosovski Albanci hoće teritoriju bez Srba.

"Oni hoće vojsku ali bez Srba, oni hoće teritoriju ali bez Srba, oni žele Kosovo i Metohiju bez Srba", ističe Vulin.

Navodi da je Kfor jedina oružana sila na Kim i ne može biti druge.

"Nadam se da ću u toku dana imati priliku da razgovaram sa pripadnicima Kfora, da ih pitam kakva je situacija na prostoru KiM ali važnije od toga, zanima me njihov stav o tome da li će ispoštovati Rezoluciju 1244, što je potpuno u njihovoj odgovornosti. Kfor je jedina oružana sila i ne može biti druge. Stvaranje paravojske na KiM je nešto što ugrožava čitav region", rekao je Vulin.

Dodaje da je mnogim velikim silama u interesu da nestane – Unmik, Kfor, Rezolucija 1244.

"Svakako da je mnogim velikim silama u interesu da nestane Unmik, da nestane Kfor, Rezolucija 1244 i da tamo pokušaju da naprave ono što nisu svih ovih godina – da naprave nezavisnu državu Kosovo. Mi ćemo naravno biti privrženi međunarodnom pravu, Srbija će kao i uvek raditi na tome da se stvari smire, stabilizuju, da sačuvamo Srbe na KiM", zaključio je ministar. 

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво