Priština formira vojsku, pređen prvi stepenik

Poslanici kosovske skupštine napravili su prvi korak ka formiranju vojske. U prvom čitanju usvojili su nacrte tri zakona kojim se otvara put oružanim formacijama. Tako je parlament praktično usvojio zakone o osnivanju vojske promenama kosovskog ustava, za šta su im bili potrebni glasovi manjina, srpskih poslanika.

Prvi stepenik je pređen i ostalo je još nekoliko do potpunog stupanja zakona na snagu. Sada je predviđeno predlaganje i razmatranje amandmana na nacrte zakona, a onda rasprava i usvajanje predloga zakona u celosti.

Na kosovskom predsedniku je da potpiše zakone, čime će biti okončan i poslednji formalni korak.

Ono što može donekle da uspori potpisivanje zakona od strane kosovskog predsednika je mogućnost koja se pruža Srpskoj listi da zatraži ocenu ustavnosti transformacije KBS-a u oružanu formaciju putem zakona, što je potpredsednik Srpske liste Igor Simić najavio.

Takav jedan zahtev Ustavni sud, u principu, razmatra u roku od 45 dana.

Prema nacrtima zakona, Kosovske bezbednosne snage štite, kako se navodi, teritorijalni integritet, deluju na celoj teritoriji Kosova, a sastoje se od najviše 5.000 aktivnih pripadnika. U jednoj od tačaka navodi se da KBS koriste silu, vatreno oružje kako bi ispunile svoje zakonske i ustavne obaveze ako ne može da se izbegne opasnost drugim sredstvima.

Dosadašnji mandat snagama bezbednosti bio je delovanje prilikom elementarnih nepogoda.

Do pre par meseci nešto više od 100 Srba bilo je u snagama bezbednosti. Međutim, Srbi su masovno napustili ovu formaciju. KBS su 2009. godine nasledile kosovski zaštitni korpus, formaciju koja je nastala 1999. godine demilitarizacijom "oslobodilačke" vojske.

Prvi komandant zaštitnog korpusa bio je Agim Čeku, nasledio ga je kasnije Sulejman Seljimi. On je trenutno u zatvoru zbog zločina počinjenog tokom rata, a Čeku je pod optužnicom zbog zloupotreba sa spiskovima veterana OVK, kojima se isplaćuje ratna penzija od pre par meseci.

Snage bezbednosti su formirane po planu Martija Ahtisarija i imaju oko 2.500 aktivnih pripadnika i 800 u redovnom sastavu. Na početku pripadnike snaga bezbednosti uniformama su opremili Amerikanci i vozilima Nemačka, a obuku oficiri britanske armije. Poseduju i američko i nemačko lično naoružanje.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво