Patrijarh Irinej: Crkva ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

Poglavar SPC patrijarh Irinej poručio je u Gračanici da ne može da shvati da Prizren, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica, budu u nekoj drugoj državi. Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X poručio je da tamošnji narod sada prolazi ono što je srpski prošao 1999. godine.

Crkva ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji, rekao je u Gračanici patrijarh Irinej, koji je u društvu patrijarha antiohijskog i sveg Istoka, Jovana X, kao i članova Sinoda Srpske pravoslavne crkve, obišao manastir koji važi za jednu od najlepših crkvenih zadužbina, javlja RTV KiM.

"Nikakva podela. Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo", rekao je patrijarh novinarima.

Naveo je da Crkva nikada nije menjala svoj stav, a njen stav je - tu smo i tu ostajemo dokle postojimo.

"Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar", naglasio je poglavar SPC.

Patrijarh Irinej je poručio da prati sve ono što se dešava na KiM.

"Vaš položaj je težak, možda teži nego ikada, ali moramo se svi boriti da se ovde održimo. Dok smo ovde, to je naše. Ako budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to već neće biti naše. Može biti u srcu, ali ne, nadamo se pre svega u pomoć Božiju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima", rekao je patrijarh.

Podsetio je da je bilo je mnogo teških vremena u prošlosti, te da se "mora sve učiniti da i ovo prođe".

"Dolaze mnoga teška iskušenja i nevolje, ali i prolaze. Možda je ovo nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi. Ovo je velikim delom učinjeno zato što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe, a mi ćemo ovim stradanjem i verom svojom ostati ovde gde jesmo i ostati za svagda", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Jovan X: Prolazimo ono što ste vi prošli 1999. godine

Iz Gračanice se danas obratio i patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X. Govorio je o teškom položaju u kojem se nalazi Crkva na Istoku.

"Mi sad prolazimo ono što ste vi prošli 1999. godine, ali naš pravoslavni narod želi da ostane u svojoj zemlji", rekao je patrijarh Jovan X.

On koristi priliku, kako je istakao, da se moli Bogu i za srpski narod da ostane na KiM, bude uvek tu i ne ode sa Kosova.

"Srećni smo i radosni što smo videli naš srpski narod u ovom manastiru i oko manastira, narod koji je prošao jako težak period, ali su ipak hteli da ostanu ovde u njihovim kućama i u njihovom domu. Molimo se za igumaniju ovog manastira i njene sestre, da ih Bog čuva i da ih čuva Bogorodica", rekao je patrijarh.

Rekao je da muslimani u Siriji i Libanu posećuju pravoslavne svetinje i poštuju Bogorodicu.

"U našim zemljama, Siriji i Libanu, u svim manastirima koji nose ime Bogorodice, njih posećuju i muslimani i uzimaju blagoslov. Ovaj manastir koji takođe nosi ime Bogorodice, ali i drugih svetitelja, sve religije moraju da poštuju", poručio je patrijarh Jovan X.

Dodao je da poštovanje drugih religija mora da počne, jer naša vera to od nas traži.

"Mi smo danas sa vama u ovom svetom manastiru koji nosi ime Bogorodice i pozivamo narod u celom svetu da svi živimo zajedno i poštujemo jedni druge", poručio je patrijarh Jovan X, prenosi Radio KiM.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво