Brnabić: Japan je naš prijatelj, donator i važan partner

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je, u razgovoru sa parlamentarnim zamenikom ministra spoljnih poslova Japana Kenđi Jamadom, da je Japan prijatelj Srbije, donator i važan partner u političkom i ekonomskom smislu.

Premijerka Brnabić je istakla da je trend unapređenja saradnje naročito primetan nakon istorijske posete premijera Japana Šinzo Abea Srbiji, u januaru ove godine, i izrazila uverenje da će dve zemlje u narednom periodu proširiti saradnju i na nove oblasti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Sagovornici su se saglasili da jučerašnje potpisivanje Sporazuma o finansiranju projekta uklanjanja ostataka protivpešadijskih mina u opštini Bujanovac sa Međunarodnim fondom za jačanje ljudske bezbednosti, predstavlja još jedan važan korak u pravcu daljeg jačanja naše bilateralne saradnje.

Predsednica Vlade je zahvalila za podršku i finansijsku pomoć Japana od 500.000 evra, kako bi ovaj značajni projekat bio realizovan.

Brnabićeva je ukazala na to da su japanske kompanije važan deo srpske ekonomije, što je dokaz dobro sprovedenih ekonomskih reformi i pokazatelj stabilnosti poslovne klime.

Od japanskih investitora i njihovog pristupa poslovanju, mnogo se može naučiti, zaključila je premijerka i dodala da veliki značaj pored investicija imaju i nove tehnologije koje dolaze sa japanskim kompanijama.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima saradnje u oblasti kulture i umetnosti, a premijerka Brnabić je izrazila je očekivanje da će se u narednom periodu stvoriti mogućnost za otvaranje izložbe japanskih umetnika u Beogradu, koja bi bila od izuzetnog značaja za približavanje kultura dva naroda.

Jamada: Japanske kompanije zainteresovane za srpsko tržište

Parlamentarni zamenik spoljnih poslova Japana istakao je da su kompanije iz te zemlje zainteresovane za dolazak na srpsko tržište, pre svega one koje se bave oblastima IT industrije i saobraćaja.

Jamada je naveo da je upoznat sa najnovijim ekonomskim pokazateljima, koji potvrđuju trend razvoja srpske privrede i pohvalio napore Vlade Srbije usmerene ka stvaranju stabilnog poslovnog okruženja, značajnog za privlačenje novih japanskih investicija.

Zahvalio je premijerki na pomoći koju je Vlada Srbije uputila povodom saniranja posledica poplava u Japanu.

Uveren je da će njena poseta Japanu, planirana za narednu godinu, biti veoma značajna za dalje unapređenje bilateralnih odnosa dve države, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво