"Intenziviraju se odnosi Austrije i Srbije"

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Austrije Aleksander van der Belen razgovorali su o unapređenju parlamentarne saradnje i ukupnih odnosa dve zemlje, regionalnim pitanjima i evropskim integracijama.

Gojkovićeva je istakla da Srbija i Austrija imaju dobre političke i ekonomske odnose i da postoji dinamična razmena susreta, kao i da je na parlamentima, kao predstavnicima građana, da doprinesu ukupnim bilateralnim odnosima.

Ona je zahvalila Austriji na podršci evropskim integracijama Srbije i ukazala na važnu ulogu parlamenta u tom procesu, posebno u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Gojkovićeva je istakla da je Skupština Srbije otvorena za produbljivanje parlamentarne saradnje i ukazala da će predstojeća poseta predsednika Nacionalnog veća Austrije Volfganga Sobotke, u okviru predsedavanja Austrije Savetom EU, dati važan doprinos tom cilju. 

Predsednica parlamanta je naglasila i da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, kao i da je spreman da nastavi razgovore, ali da je neophodno da i druga strana pokaže volju za dijalog i pronalazak kompromisnog rešenja.

Gojkovićeva je istakla da je ekonomska saradnja izuzetno dobra i da je Austrija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera i jedan od najvećih investitora, što potvrđuje i činjenica da više od 20.000 radnika u Srbiji radi u austrijskim kompanijama. 

Predsednik Austrije van der Belen istakao je da su odnosi Austrije i Srbije dobri i da se intenziviraju, te da su ovakve posete važne radi još boljeg upoznavanja i povezivanja dve zemlje.

Van der Belen je ukazao na iskustva Austrije prilikom ulaska u EU i istakao da savremeni procesi globalizacije aktuelizuju prednosti evrointegracija.

Predsednik Austrije je napomenuo da se privredni odnosi dobro razvijaju, te da je prisustvo potpredsednika Privredne komore Austrije pokazatelj proširenja ekonomske saradnje.

Van der Belen je naglasio i da je važno da dve zemlje razvijaju saradnju i u drugim oblastima, kao što su kultura, univerzitetska saradnja i naučno istraživačka oblast.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво