Reagovanja zbog uvreda radikala u parlamentu

Zaštitnik građana upitao je šta žene mogu da očekuju na nivou lokalne vlasti kada od vređanja nisu zaštićene ni u vrhu zakonodavne vlasti. Zorana Mihajlović poručila da uvrede koje joj upućuju poslanici SRS-a neće dovesti do toga dobiju veće poverenje građana. Forum žena DS-a najoštrije osuđuje mizoginiju i uvrede upućene Gordani Čomić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izrazio je zabrinutost zbog uvreda izrečenih u Skupštini Srbije na račun žena i upitao šta one onda mogu da očekuju na nivou lokalne vlasti kada od vređanja nisu zaštićene ni u vrhu zakonodavne vlasti.

"Koliko i kako žene mogu zaista da se izraze u političkom i svakom drugom delovanju ako doživajavaju vređanje na najvišoj instanci - u Skupštini Srbije. Kada se to dešava na najvišem, republičkom nivou u parlamentu, šta može da se očekuje na lokalu", upitao je Pašalić tokom predstavljanja Posebnog izveštaja o zastupljenosti žena na mestima odlučivanja, a povodom uvreda koje su u parlamentu doživele ministarka Zorana Mihajlović i poslanica Gordana Čomić.

Pašalić je dodao da je morao da se osvrne na to što se juče dogodilo u Skupštini, iako posao zaštinika nije da komentariše rad institucija nad kojima nema kontrolu.

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj juče je u parlamentu nazvao ministarku građevine Zoranu Mihajlović "alapačom", na šta je reagovala poslanica DS Gordana Čomić kojoj je Šešelj rekao da "prvo obrije brkove pa da dođe u skupštinu". 

Poslanici Srpske radikalne stranke nastavili su danas tamo gde je s uvredama na moj račun juče sdtao njihov lider Vojislav Šešelj, kaže potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, te poručuje da je njoj ispod časti da s takvim ljudima uopšte razgovara.

"Umesto da razgovaramo i raspravljamo o predloženim zakonima koji se donose u interesu građana, od poslanika radikala čula sam tokom ove rasprave samo uvrede - glupačo, alapačo, gaduro, beži tamo, ćuti bre. Ispod časti je razgovarati sa ljudima koji se tako obraćaju potpredsednici Vlade i ministru u parlamentu, i koji bi za svoje reči trebalo da se izvine", rekla je Mihajlovićeva.

U saopštenju iz njenog kabineta navodi se i da je ministarka poručila da uvrede koje joj upućuju poslanici SRS neće dovesti do toga dobiju veće poverenje građana. 

Forum žena Demokratske stranke najoštrije osuđuje mizoginiju i uvrede upućene poslanici Gordani Čomić u srpskom parlamentu. 

U saopštenju za medije Forum navodi da je "seksistička omalovažavajuća retorika postala deo ustaljenog vokabulara radikalskog predstavnika na mestu gde bi trebalo da se čuje glas građana i zastupaju njihovi interesi".

"Od Vojislava Šešelja to se takoreći očekuje", navode u Forumu žena, te apeluju da se žene u parlamentu zaštite od uvreda i ponižavanja i da se za to upotrebe svi raspoloživi mehanizmi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво