Rasprava o zakonima iz oblasti građevinarstva i saobraćaja

Skupština Srbije završila je objedinjenu raspravu u načelu o predlozima 10 zakona u oblasti građevinarstva i saobraćaja, a rad će nastaviti raspravom u pojedinostima na predložene zakone u ponedeljak, 22. oktobra. Država je od ozakonjenja objekata u prethodne tri godine prihodovala 3,9 milijardi dinara, izjavila je u ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Cilj svih 10 zakonskih predloga jeste da se domaći propisi usklade sa standardima EU.

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, kako je obrazložio predlagač Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, omogućiće lakše i brže uklanjanje bespravnih objekata i sprečiti nelegalnu gradnju.

Izmenama zakona predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno - najčešće drugostepeno rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija.

Kada je reč o izmenana Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata, biće rešen problem nesavesnih investitora i moći će lakše da se ruše nelegalni objekti, pošto su do sada upravni sporovi trajali i po nekoliko godina.

Izmene će pružiti državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade na kršenju zakona.

Takođe, biće produženo trajanje građevinske dozvole sa dve na tri godine, a lokacijski uslovi sa 12 na 24 meseca.

Predlog zakona predviđa da se rokovi za izradu planskih dokumenata skrate na najviše 12 meseci, sa sadašnjih najmanje 18, a neretko traju i po nekoliko godina.

Usvajanjem izmena zakona omogućiće se da se Plan generalne regulacije primenjuje direktno i da svi planski dokumenti budu javno dostupni u Centralnom registru planskih dokumenata

Među predloženim zakonima su i novi Zakon o građevinskim proizvodima i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i Zakona iz oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja.

Izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju će posebno regulisati taksi prevoz, pošto u Srbiji ima najmanje 17.000 taksista koji su sastavni deo transportnog sistema svakog grada.

Glavni ciljevi donošenja zakona o izmenama i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju jeste da se dodatno uredi oblast taksi prevoza, povećaju kapaciteti inspekcijskih organa i pojača borba protiv sive ekonomije.

"Objekti bez građevinske dozvole posle 2015. neće moći da se ozakone"

"Od toga su jedinice lokalnih samouprava dobile 2,7 milijardi dinara, a 1,2 milijarde je u budžetu Republike Srbije", rekla je Zorana Mihajlović tokom rasprave o predlogu izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju objekata.

Zakon o ozakonjenju objekata je donet u novembru 2015. godine.

Od tada je popisano 1,659 miliona bespravnih objekata i doneto je 183.000 rešenja o ozakonjenju, a Mihajlović kaže da je, sa druge strane, u periodu od 1997. do 2014. godine urađeno ukupno 150.000 rešenja o legalizaciji.

"Šta ste radili vi više od 10 godina i kako ste mogli da dozvolite oko dva miliona nelegalno sagrađenih objekata. Nije najveći broj bespravnih objekata nastao tokom devedesetih godina, već u periodu od 2000. do 2012. godine", poručila je Mihajlovićeva poslanicima opozicije.

Ministarka je ponovila da objekti bez građevinske dozvole posle 2015. godine neće moći da se ozakone ni po predlogu izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju objekata.

Na kritike opozicije vezane za gradnju drumskog Koridora 10, Mihajlovićeva je poručila da u vreme vlasti Tadića, Đilasa i Jeremića auto-put kroz Grdeličku klisuru nije ni postojao.

Mihajlovićeva je rekla da podaci o ovoj najtežoj deonici auto-puta kroz Grdeličku klisuru na Koridoru 10 najbolje govore o tome kako se radilo u vreme bivše vlasti. 

"U 2012. godini procenat izvedenih radova na svih šest deonica kroz Grdelicu bio je nula odsto. Ovi podaci jasno pokazuju da u vreme vlasti Tadića, Đilasa i Jeremića auto-put kroz Grdeličku klisuru, koji toliko napadate, nije ni postajao. Nijedan jedini metar! Na današnji dan procenat izvedenih radova je od 92,16 do 99,8 odsto", istakla je Mihajlovićeva.

Pokazala je podatke kako je rađeno svih šest deonica auto-puta kroz Grdelicu. 

Tako je, kaže, 2012. deonica od Grdelice (Donje Polje) do tunela Predejane imala procenat izvedenosti nula odsto, u 2013. procenat je bio 0,3, 2014. bio je 7,4 odsto, 2015. godine 15,7 odsto, u 2016. godini 60,5 odsto, u 2017. godini 73,5 odsto, a na dan 18. oktobra 93,7 odsto.

Za drugu deonicu, Tunel Predejane–Caričina Dolina u 2012. godini procenat izvedenosti bio je nula odsto, u 2013. godini 0,1 odsto, u 2014. godini 5,9 odsto, u 2015. godini 10,4, odsto, u 2016. godini 34,6 odsto, u 2017. godini 71,3 odsto, a na dan 18. oktobra 91,16 odsto.

Za treću deonicu, Tunel Predejane u 2012. godini procenat izvedenosti bio je nula odsto, u 2013. godini 1,3 odsto, u 2014. godni 33 odsto, u 2015. godini 59,5 odsto, u 2016. godini 74 odsto, u 2017. godini 90 odsto, a na dan 18. oktobra 99,99 odsto. 

Za četvrtu deonicu, Tunel Manajle u 2012. godini procenat izvedenosti bio je nula odsto, u 2013. godini 1,2 odsto, u 2014. godni 29,1 odsto, u 2015. godini 53 odsto, u 2016. godini 66 odsto, u 2017. godini 83,5 odsto, a 18. oktobra 2018. je 97 odsto.

Za petu deonicu, Caričina Dolina–Tunel Predejane u 2012. godini procenat izvedenosti bio je nula odsto, u 2013. godini nula odsto, u 2014. godni 9,2 odsto, u 2015. godini 26 odsto, u 2016. godini 84 odsto, u 2017. godini 91,8 odsto, a na današnji dan 99,98 odsto. 

Za šestu deonicu, Tunel Manale–Vladičin Han u 2012, 2013. i 2014. godini procenat izvedenosti bio je nula odsto, u 2015. godini šest odsto, u 2016. godini 39 odsto, u 2017. godini 73 odsto, a na dan 18. oktobra ove godine 99,86 odsto.

Rasprava Šarovića i Mihajlovićeve

Tokom rasprave, poslanici su polemisali i o izjavi poslanika Dveri Srđana Noga da predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić treba obesiti na Terazijama.

Takođe, polemisali su i o izjavi ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota koji je nedavno u Vladi Srbije rekao da je kosovska vlada "nije takozvana već Vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlja". 

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je da je ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot svojim izjavom u Vladi Srbije da je Kosovo suverena država ponizio ne samo Vladu, već i sve građane Srbije, ali i da Mihajlovićeva treba da podnese ostavku, jer nije reagovala na izjavu Skota iako je bila prisutna. 

Šarović je na sednici parlamenta podsetio da u Ustavu Srbije piše da je Kosovo sastavni deo Srbije, zbog čega je ministarku pozvao da podnese ostavku. 

"Ćutala je kao zalivena. Ćutala je iako se obavezala da će braniti Ustav Srbije, da će učiniti sve da ga sačuva i to u svakom trenutku, u svakoj prilici, i na unutrašnjem i na međunarodnom planu", rekao je Šarović.

Upitao je i zašto Vlada Srbije nije donela odluku da Skota proglasi personom non grata, da ga protera iz Srbije, a ministraku ponovo pozvao da podnese ostavku "ako ima imalo časti". 

Mihajlovićeva mu je poručila da uvredama na njen račun neće povećati poverenje građana u radikale, niti im omogućiti da pređu cenzus na izborima. 

"Možete koliko hoćete, ali to ide malo teže. Neću da govorim o tome da li imate svoje vaspitanje ili ne. To što ste meni rekli, možete da kažete članovima svoje porodice, ali, molim vas, ne meni. Mislim da nije u redu", rekla je Mihajlovićeva.

Što se časti tiče, dodala je, "zaista je ispod časti razgovarati sa radikalima".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво