Obeležen Nacionalni dan Austrije u Beogradu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zajedno sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom, prisustvovala je prijemu povodom Nacionalnog dana Republike Austrije, koji je organizovan u Skupštini Grada Beograda.

Ana Brnabić je čestitala predsedniku Van der Belenu Nacionalni dan Austrije i istakla da je njegova poseta još jedna potvrda prijateljskih odnosa dve zemlje.

Van der Belen je rekao da je njegova poseta Srbiji još jedna potvrda značaja prijateljstva austrijskog i srpskog naroda i naših dobrih bilateralnih odnosa i dodao da Austrija podržava Srbiju u procesu EU integracija.

Predsednica Vlade je naglasila da je jačanje bilateralnih odnosa sa Austrijom jedan od naših prioriteta i da će tome doprineti i najavljene posete kancelara Sebastijana Kurca i predsednika Nacionalnog veća Volfgang Sobotka Srbiji, do kraja ove godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Podrška Austrije u procesu evropskih integracija je veoma važna za Srbiju. Austrija predsedava Savetom EU i hvala vam što ste temu proširenja zadržali na evropskoj agendi", rekla je Brnabić u obraćanju zvanicama naglasivši da Srbija ostaje istrajna u reformama čiji je cilj bolji životni standard svih građana.

Premijerka je podsetila i da je Austrija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i jedan od najvećih stranih investitora, čije su kompanije uložile više od tri milijarde evra i zapošljavaju oko 20.000 radnika, zbog čega je ključno da se jačanje ekonomske saradnje nastavi.

Predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen istakao je u obraćanju da se Srbija i Austrija smatraju susedima, iako ne dele istu granicu i da su naši odnosi zasnovani na bliskim ličnim, ekonomskim, kulturnim i istorijskim vezama.

Ocenio je i da se jačina ekonomske saradnje Srbije i Austrije ogleda u prisustvu brojnih privrednika na svečanosti u Beogradu.

Na prijemu je ukazano i da dve države snažno povezuje i srpska dijaspora u Austriji, koja je druga po veličini u toj zemlji i dobro je integrisana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво