"Srbija i Austrija važni ekonomski partneri"

Predsednica Vlade Ane Brnabić razgovarala je sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, kojem je zahvalila na kontinuiranoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija i čvrstom stavu o neophodnosti integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Srbija je važan partner Austriji kojeg želimo da vidimo u zajednici evropskih zemalja, naveo je predsednik Austrije Aleksander van der Belen i ponovio da je pitanje integracije Zapadnog Balkana jedno od najvažnijih pitanja tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije.

Premijerka Brnabić istakla je da su Srbija i Austrija važni ekonomski partneri, navodeći da veliki broj austrijskih kompanija posluje u našoj zemlji i da sa, uloženih više od tri milijarde evra, zapošljavaju oko 20.000 ljudi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednik Austrije ocenio je da su austrijske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da će saradnja dve zemlje ići ka daljem intenziviranju ekonomske saradnje i dolasku novih kompanija na srpsko tržište.

On je pohvalio uspeh Srbije postignut ekonomskim reformama i istakao da je Srbija dala izuzetan primer mnogim zemljama, pa i Austriji u postizanju visoke stope rasta, ekonomske stabilnosti i oporavku privrede. 

Predsednica Vlade ocenila je da je za dalji napredak, postizanje dugoročne fiskalne stabilizacije, stabilne ekonomije i povećanje broja radnih mesta, neophodan i stabilan i siguran region.

U tom smislu, objasnila je Brnabićeva, Srbija ulaže velike napore i spremna je da kroz dijalog sa Prištinom radi na pronalaženju kompromisnog i održivog rešenje za Kosovo i Metohiju, jer je to interesu stabilnosti čitavog regiona.

Premijerka je podsetila da je Srbija ispunila svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i očekuje da će i prištinska strana odgovorno pristupiti implementaciji dogovorenog.

Premijerka Brnabić posebno je zahvalila na pomoći koju Austrija pruža u uspostavljanju dualnog obrazovanja i digitalizaciji privrede Srbije kroz projekte dve privredne komore i Austrijske razvojne agencije, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се