Ukidanje viza znak dobrodošlice

Građani Srbije, Crne Gore i Makedonije imaće nakon ukidanja viza osećaj da su dobrodošli u EU i to može da olakša vladi da nastavi sa reformama koje su možda manje popularne, rekla je Aleksandra Stiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost.

Komitet stalnih predstavnika Evropske unije u Briselu u četvrtak je usaglasio tekst odluke kojom se za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra ukidaju vize. Time su unutar Unije u potpunosti završene pripreme za konačnu odluku koju će u ponedeljak doneti ministri pravde i unutrašnjih poslova na sastanku u Briselu.

Konačnu odluku o ukidanju viza saopštiće u ponedeljak švedska ministarka pravde Beatris Ask i evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro. Pre toga, Savet ministara usvojiće odluku kojom se Srbija, Crna Gora i Makedonija stavljaju na tzv. belu šengensku listu, a njihovim građanima omogućava slobodno putovanje u zemlje šengenske zone.

"Pozitivno je što će građani sve tri zemlje sada imati pozitivniji odnos prema EU. Imaće osećaj da su dobrodošli i to može da olakša vladi da nastavi sa reformama koje su možda manje popularne", rekla je Aleksandra Stiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost.

Savet ministara treba da usvoji i političku deklaraciju kojom se Evropska komisija poziva da što pre da zakonski predlog za ukidanje viza za BiH i Albaniju kako bi slobodno putovanje i za građane ovih zemalja stupilo na snagu u najkraćem mogućem roku.

"Evropska unija će pažljivo pratiti kako se vizna liberalizacija primenjuje u praksi. Važno je kakav će utisak ostaviti građani ovih zemalja, ali je isto tako važno da vlade nastave sa primenom mera iz mape puta, inače će EU zaključiti da je odluka bila greška, što će imati negativne posledice na sledeće korake", kaže Aleksandra Stiglmajer.

Pravo da slobodno putuju u zemlje šengenske zone od 19. decembra imaće samo vlasnici novih biometrisjkih pasoša.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво