Poslanici utvrđuju dnevni red

Poslanici Skupštine Srbije utvrđuju dnevni red, a podneto je oko 200 predloga za dopunu.

Poslanica DS-a Maja Videnović rekla je novinarima da poslanici dela opozicije neće učestvovati u daljem radu sednice Skupštine Srbije, jer, kako kaže, predsedavajući Veroljub Arsić (SNS) onemogućava njihove predstavnike da govore, a veruje i da ne postoji kvorum za rad.

Konferenciji su pored demokrata prisustvovali poslanici iz poslaničkih klubova Nova Srbija-Pokret za spas Srbije, SDS-Narodna stranka, samostalni poslanici, ali i Dosta je bilo i Dveri, koji su, kako se kasnije videlo, ostali u sali.

Videnovićeva je novinarima rekla da je predsedavajući tokom čitavog dana pokušavao da na najbrutalniji način zloupotrebi Poslovnik Narodne skupštine i da ućutka poslanike opozicije.

Objasnila je da je Arsić, kada većina nije imala kvorum, našao "lažno" i "kreativno" rešenje rekavši da elektronski sistem ne radi, te je utvrđivanje kvoruma obavljeno tako što su zaposleni u skupštini prebrojavali poslanike.

Oni su, kaže Videnovićeva, utvrdili da kvorum postoji, a onda je, prema njenim rečima, opozicija tražila da se ne isti način utvrdi ko je podržao njen predlog da se formira anketni odbor radi utvrđivanja činjenica o "prebijanju novinara u danu inauguracije predsednika"

"U tom trenutku Arsić je rekao da elektronski sistem radi i utvrdili su da takav anketni odbor nije dobio podršku poslanika", rekla je Videnovićeva.

Smatra da je to još "jedan neuspešan pokušaj da SNS ućutka predstavnike građana iz opozicije i da će oni napustiti sednicu jer neće da učestvuju u toj igrariji".

Među predlozima za dopunu dnevnog reda, kojih ima oko 200, su, između ostalog, predlog zakona o dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika.

Opozicija traži da se u dnevni red uvrsti Anketni odbor Narodne skupštine radi utvrđivanja okolnosti u vezi sa dešavanjima tokom sprovođenja beogradskih izbora, kao i za utvrđivanje okolnosti u vezi sa rušenjem objekata u Savamali.

Anketne odbore predlažu i poslanici vlasti, a poslanik na listi SNS Marijan Rističević traži da on utvrdi činjenice u vezi sa posetama određenih ekstremističkih organizacija i pojedinaca parlamentu.

Traže i da se ispitaju "afere" sa kojima je povezan bivši predsednik opštine Smederevska Palanka, a sada narodni poslanik DS-a Radoslav Milojičić.

Na dnevnom redu su, između ostalog, izmene i dopune Zakona o ozakonjenju i Zakona o planiranju i izgradnji.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ranije je rekla da će izmene Zakona o ozakonjenju pružiti državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade na kršenju zakona.

Mihajlovićeva je rekla da će sa izmenama zakona opštinski i gradski građevinski inspektori dobiti mnogo veća prava, ali i veće obaveze koje treba da dovedu do toga da se stane na put gradnji nelegalnih objekata.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o građevinskim proizvodima i izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Poslanici će razmatrati i predlog izmena i dopuna Zakona o transportu opasne robe, Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju i Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Narodna skupština razmotriće i predloge izmena i dopuna Zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila, Zakona o pomorskoj plovidbi i Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Mađarske u oblasti infrastrukturnih projekata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи