Patrijarh Irinej: Vučić se kao lav bori za Kosovo

I dalje mislim da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić lavovski bori za Kosovo i Metohiju i to pod neviđeno neravnopravnim uslovima, ali i da vekovni nepromenjeni stav Crkve svoga naroda i ujedno svoje vlastite države doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije, izjavio je srpski patrijarh srpski Irinej u intervjuu za "Večernje novosti" od utorka.

"Nadu i utehu uliva to što on višekratno izjavljuje da neće nametati svoju volju i svoja eventualna rešenja, već da će poštovati slobodno izraženu narodnu volju i svoja, pa makar se s njom intimno ne slagao", rekao je patrijarh Irinej.

Dodaje da Crkva, po svojoj prirodi ne donosi državne i političke odluke, ali, kako kaže,  ima pravo, a još više dužnost, da ukaže na večna merila i večne vrednosti.

"Pre svega na služenje – pravdi, slobodi, miru i životu za sve i svakog, pa, ne na poslednjem mestu, i za svoj narod, svoje vernike", rekao je patrijarh.

Kako kaže, glavni problem Srbije nisu vekovni susedi Arbanasi, nego "razvijena Evropa", pa i Zapad uopšte, jer se ne bavi prevashodno rešavanjem krize i prevazilaženjem sukoba, već se bavi svojim večnim interesima.

"U Evropskoj uniji, rekao bih, baš i ne izgaraju od želje za našim prisustvom, što zbog našeg prijateljstva sa Rusijom, što iz svojih unutrašnjih razloga i zato stalno postavljaju nove uslove, traže da prihvatimo njihovo rešenje za KiM i odlažu li odlažu", rekao je patrijarh.

Smatra da ako i kada Srbija dođe na red, EU će biti sasvim drugačija nego što je danas, ako uopšte bude postojala.

Upitan da protumači sugestije iz Brisela da Srbija svoju spoljnu politiku uskladi sa EU, Irinej kaže da ne veruje da će Srbija sebi ikada kupiti "člansku kartu" za ulažak u EU po cenu uvođenja sankcija Rusiji ili drugih neprijateljskih akata prema toj zemlji.

Komentarišući najave iz sveta da Bosnu i Hercegovinu čeka proces unitarizacije i da to u suštini znači nestanak Republike Srpske, patrijarh kaže da je RS stvorio srpski narod ogromnim žrtvama i da ona, "ako Bog da, neće ni nestati niti se utopiti u unitarnu Bosnu".

O položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, patrijarh Irinej kaže da se prvo mora suočiti s problemom da bi on počeo da se rešava.

"Nije, do sada, sa odgovarajućeg mesta i na odgovarjući način definisan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori", rekao je srpski patrijarh.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво