Zeman: Bombardovanje SRJ bilo greška, nema čime da se pravda

Češki predsednik Miloš Zeman ističe da je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije bilo greška, te da sada ne treba tražiti alibi da bi se ta greška opravdala.

Miloš Zeman je za češki portal Parlamentnilisty.cz komentarisao izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga tokom nedavne posete Beogradu, da je vojna alijansa bombardovala SRJ da bi zaštitila civile i zaustavila Miloševićev režim.

"Mislim da je taj rat bio velika greška i ne bi trebalo da sada tražimo alibi da tu grešku opravdamo", istakao je Zeman.

U vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije Zeman je bio premijer Češke.

Inače, 2014. je izjavio da je Češka bila poslednja članica Alijanse koja se saglasila s bombardovanjem i to pod uslovom da se akcija tiče isključivo vojnih objekata.

"Češka vlada je bila poslednja koja se sa tim složila, uslov za saglasnost bio je da će se gađati isključivo vojni objekti. Obećali su da će to ispuniti, ali taj uslov nije bio ispunjen", rekao je tada Zeman.

broj komentara 48 pošalji komentar
(nedelja, 14. okt 2018, 14:33)
anonymous [neregistrovani]

Милош Земан

povuci priznanje Kosova kao nezavisne drizave, a mi ti prastamo za "male" greske.

(nedelja, 14. okt 2018, 09:32)
anonymous [neregistrovani]

igor ivanovic

Ma odgovaracete svi za bombardovanje kad tad i eu nece doveka ali tada ce svi koji su bili za bombardovanje i ucestvovali u njemu platiti stetu srbiji! Nicija nije gorela do zore pa nece ni vasa a srbija izdrzace!!!!!

(nedelja, 14. okt 2018, 07:33)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Nema nista od nas....

I pored svega sednemo i razgovaramo i dogovaramo
sa predsavnicima NATOp. kao dobri prijatelji....Pero

(nedelja, 14. okt 2018, 06:59)
Maja [neregistrovani]

Bombardovanje Srbije

Bombardovanje u kome smo mnogo stradali nikad ne možemo i nećemo zaboraviti.

(nedelja, 14. okt 2018, 02:03)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Iskreno od predsednika Ceske, svaka cast

(nedelja, 14. okt 2018, 01:55)
anonymous [neregistrovani]

OD

zakasnele pameti vajde nema.

(nedelja, 14. okt 2018, 01:36)
Prazak [neregistrovani]

Neiskrenost

Zeman je podrzao bombardovanje i potpisao ukaz za juris NATO aviona,zato nema potrebe da se odusevljavamo kada znamo istoriju.

(nedelja, 14. okt 2018, 01:31)
anonymous [neregistrovani]

Reci nista ne znace.

Povucite priznaje nelegalne tvorevine Kosovo pa cemo vam definitivno poverovati. Mada znam da od toga nema nista jer Drzave kao Ceska,Slovacka,Hrvatska,Slovenija,Litvanija,Estonija,Bugarska i Rumunija nemaju nekakav znacaj u EU (osim teritorije)da bi nesto sami mogli da odluce. Bude onako kako veliki u EU kazu.

(nedelja, 14. okt 2018, 01:12)
anonymousMilorad vasic [neregistrovani]

Bombardovanje savezne drzave jugoslavije je bila greska

Sta ovaj gospodin prica.Kakva ja razlika izmedju onog ko je glasao prvi ili poslednji.Zaboravio je da kaze da su I oni priznali Kosovo.

(subota, 13. okt 2018, 23:54)
Nina [neregistrovani]

Dvolicnost

Nemamo mi nista od njihovog izvinjenja.Ljudi koji su poginuli u od strane NATO agresora,se nikada nece vratiti.Stetu koju su nam naneli ne moze se ispraviti.Nadam se da ce osoba koja je naredila borbandovanje,biti kaznjena najstrozijom kaznom,jer zlocin ne zastareva.Sramotno je sto komentarisu oni koji su se usaglasili sa borbandovanjem,tek koji su to licemeri,sto su prihvatili da NATO baca bombe na nevin narod.