Šta je sve na Vučićevoj diplomatskoj agendi do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je od početka ove godine veliki broj sastanaka na vrhu, sa liderima najuticajnijih zemalja. Intenzitet njegovih spoljnopolitičkih aktivnosti, u istom formatu, i jednako značajnih, neće se smanjiti ni narednih nekoliko meseci, ako je suditi po njegovoj agendi u koju je "Tanjug" imao uvid.

Već sledeće sedmice u zvaničnu posetu Srbiji dolazi Aleksander van Der Belen, predsednik Austrije, predsedavajuće Evropskoj uniji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da poseti Beograd u januaru iduće godine, a između te dve posete potvrđena su dva Vučićeva susreta sa šefom francuske države, Emanuelom Makronom – jedan u Parizu, a drugi, "kod kuće", u Beogradu.

Srbija i predsednik Aleksandar Vučić ostaju, sudeći po predstojećim sastancima, značajan i respektabilan, a svakako nezaobilazan partner po nizu pitanja koja prevazilaze bilateralne, pa i regionalne odnose na međunarodnoj sceni.

Iz ugla interesa Srbije, pak, teme razgovora predsednika Srbije sa međunarodnim zvaničnicima su, pre svega, ekonomska saradnja sa ciljem povećanja investicija, infrastrukturnog povezivanja i ekonomskog rasta zemlje, ali i mogućnosti za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao Vučića da, kao predsednik zemlje saveznice u Prvom svetskom ratu, u Parizu učestvuje na svečanosti povodom stogodišnjice pobede.

Dvojica predsednika su se prethodno sastala u Parizu 17. jula, kada je dogovorena i poseta predsednika Makrona Srbiji.

Potom je potvrđeno da Makron dolazi u Beograd početkom decembra, što će biti prva poseta jednog predsednika Francuske Srbiji posle 18 godina.

Politički uticaj te zemlje na međunarodnoj sceni je nesporan, a čini se da je sa dolaskom Makrona na mesto šefa države "resetovan" i ojačan na evropskom, i ne samo evropskom nivou.

U poslednje vreme bilo je i više značajnih francuskih investicija u Srbiji, a najveća je preuzimanje beogradskog aerodroma od strane kompanije "Vansi".

Kad je reč o dolasku austrijskog predsednika, biće to treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije.

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, Srbiju bi vrlo brzo posle predsednika Austrije mogao da poseti i kancelar Sebastijan Kurc.

Treba imati u vidu i da je Austrija u vrhu zemalja iz kojih dolaze investicije u Srbiju, te da više od 850 austrijskih kompanija zapošljava u našoj zemlji više od 20.000 radnika.

Prilikom posete Van der Belena biće održan i veliki Poslovni forum.

Vučić je primio i poziv predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana da prisustvuje svečanom otvaranju novog, trećeg aerodroma u Istanbulu, što je planirano za kraj oktobra.

Biće to peti ovogodišnji susret dvojice predsednika i potvrda da su i lični odnosi Vučića i Erdogana zasnovani na međusobnom poštovanju i poverenju.

Turka je inače značajan investitor i poslodavac u našoj zemlji.

Posle Turske, Vučić će 2. novembra putovati u Bugarsku, na novi sastanak kvadrilaterale, formata za saradnju – Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke, čiji domaćin će biti premijer Bojko Borisov.

Prilikom ovih sastanaka najviše pažnje se posvećuje infrastrukturnom povezivanju zemalja učesnica te regionalne incijative, a novost je da će se predsedniku Srbije i premijerima – Bugarske, Rumunije i Grčke, kao specijalni gost, pridružiti i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

U novembru Vučić će prisustvovati Kongresu evropskih narodnjačkih partija, u Helsinkiju, na koji je pozvan kao lider SNS-a, pridruženog člana EPP-a.

I to će biti prilika za brojne susrete na marginama skupa, jer su među učesnicima značajni evropski politički i državni lideri, pored ostalih i – Angela Merkel, Viktor Orban, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, Donald Tusk, hrvatski premijer Andrej Plenković i drugi.

Za kraj novembra je zakazana i zajednička sednica Vlada Srbije i Kipra, čiji je domaćin kiparski predsednik Nikos Anastasijadis, a srpsku delegaciju će predvoditi predsednik Vučić.

broj komentara 14 pošalji komentar
(nedelja, 14. okt 2018, 06:50)
Maja [neregistrovani]

Aleksandar Vučić

Intenzitet Vučićeve borbe za Kosovo se neće smanjiti ni u budućnosti!

(subota, 13. okt 2018, 23:45)
Ana [neregistrovani]

Bravo

Bravo predsednice gradjani Srbije cene trud i rad, samo napred za bolju i snazniju Srbiju

(subota, 13. okt 2018, 23:22)
Splav [neregistrovani]

Jednomsmoprobalimi@gmal.com

Sve ovo nam govori koliko je Vučić cenjen u celom svetu. Ostvario je najbolji vid saradnje. On vodi računa o svemu državi, narodu a između ostalog ono bitno o KIM. Srbija boljeg nije mogla da izabere, a bogami nije nam ostao dužan sve sto je obećao to je i ostvario. Idemo napred istim kapacitetom.Još puno toga ima da se reši.

(subota, 13. okt 2018, 22:45)
anonymous [neregistrovani]

ok

Predsednik Vučić veoma aktivno i dobro vodi politiku.

(subota, 13. okt 2018, 22:44)
anonymous [neregistrovani]

realno

Treba da se u narednom periodu obezbedi veća diplomatscka podrška oko rešavanja problema sa Kosovom i Metohijom!

(subota, 13. okt 2018, 22:03)
Velizar Kastratović [neregistrovani]

Diplomatski pritisak Vučića

Treba da se u narednom periodu obezbedi veća diplomatscka podrška oko rešavanja problema sa Kosovom i Metohijom! Nadamo se većem razumevanju i podršci. takav tempo samo nastaviti i možemo očekivati nešto u narednom periodu.

(subota, 13. okt 2018, 20:41)
Aleksandra [neregistrovani]

Komentar

Na dobrom smo putu.Ekonomski stabilniji i jaci,a nova tehnologija je dobrodosla.

(subota, 13. okt 2018, 19:43)
Sara [neregistrovani]

mnbvccc

Predsednik Vučić veoma aktivno i dobro vodi politiku, koja je rezultirala znacajnom sastancima i susretima sa liderima svetskih sila. Koji Srbiji uvek donose mnogobroje povoljnosti na drustvenom i ekonomskom planu.

(subota, 13. okt 2018, 18:43)
Maksim [neregistrovani]

Idemo dalje...

Sastanak sa Putinom je otvorio Srbiji i mnoga druga svetska vrata. Biće ovi susreti sa liderima velikih sila izuzetno dobri za Srbiju.

(subota, 13. okt 2018, 18:39)
Sanja [neregistrovani]

Svetla budućnost

Pametna politika Aleksandra Vučića uslovila je upravo ovakvu reakciju lidera iz čitavog sveta. Svi žele da razgovaraju sa nama, da dogovaraju i pregovaraju. Posete Kini i Rusiji odjeknule su svetom i doprinele da druge velike sile poput Nemačke, Francuse ili Turske pojačaju saradnju sa nama. Samo napred istim tempom do boljeg standarda za sve nas.