Opozicija održala okrugli sto "Kako do poštenih izbora"

Predstavnici opozicije održali su u Narodnoj skupštini okrugli sto pod nazivom "Kako do poštenih izbora", a predlozi koji su izneti kretali su se od formiranja radne grupe opozicionih stranaka i udruženja, koja bi se bavila "uslovima za slobodne izbore", izmena i dopuna zakona o narodnim poslanicima i lokalnim izborima, do bojkota izbora.

Skupu su prisustvovali funkcioneri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik DSS-a Miloš Jovanović, predsednik PSG-a Saša Janković, i drugi predsednici stranaka, samostalni poslanici, predstavnici različitih udruženja, pokreta i sindikata.

Đilas je naveo da je današnji sastanak prvi sastanak svih onih koji su zaista protiv vlasti i da je to važna slika koja se šalje, jer će, kaže, građani shvatiti da mogu da se dogovore, bez obzira na razlike i međusobne kritike po pitanju osnovnih demokratskih vrednosti.

"Najvažnije je da formiramo to radno telo koje će imati niz zahteva i mera", rekao je Đilas.

On je dodao da je u grupi onih koji smatraju da na izbore ne treba izaći ako nema nikakvih uslova, ali i da se slaže sa argumetnima Živkovića koji je upitao – a šta posle bojkota.

Opozicija, kaže, treba da se fokusira na situacije koje se dešavaju u izbornom danu, ali i na slobodu medija.

Đilas je rekao da se, kako sada stvari stoje, na RTS-u mogu pojaviti samo ako se zajedno prijave da učestvuju u "Slagalici", kao i da je situacija danas drugačija nego 90-ih kada su postojale tri novine i jedna televizija.

I Saša Janković je bio za formiranje radne grupe koja bi formulisala dve grupe zahteva koji bi se ticali promene izbornih propisa, i slobode medija.

Borko Stefanović veruje da niko od njih neće pristati na "fikciju" slobodnih izbora, te da moraju biti spremni i na vanskupštinske i vaninstitucionalne mere.

Lider Nove stranke rekao je da će imati razumevanje za ideju bojkota izbora, ako mu neko kaže "šta se radi sutra (posle izbora)".

"Bojkot je bežanje. Neke stranke su bojkotovale izbore i rezultat je ništa", podsetio je Živković.

Borislav Novaković iz Narodne stranke pak smatra da treba ozbiljno razmisliti o bojkotu izbora.

"Sramota je da oni koji dolaze iz Evrope konstatuju napredak, a prećutkuje se činjenica da nazadujemo u domenu medija i vladavine prava", rekao je Novaković.

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović takođe misli da treba "apelovati na važne spoljne faktore", ali ističe da se pre toga moraju izboriti oni sami, a da to nije nimalo lako.

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović smatra da je prerano pominjati bojkot ili proteste, a veruje da treba promeniti Zakon o narodnim poslanicima i uputiti zahteve medijima.

Posle debate učesnika, samostalna poslanica koja je vodila skup Marinika Tepić je proglasila pauzu, a onda se javio Đorđo Žujović iz LDP-a koji, kaže, nije bio pozvan na sastanak.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. okt 2018, 12:55)
Mica Bor [neregistrovani]

Setac

Opozicijo , okani se dogovora o pecenju zeca , koji je jos u sumi ! Secamo se mi kako smo prosli sa DOS-om . Doslo je do deobe plena , pa su neki dobili sto i u snu ne bi pozeleli . Nemamo mi vremena za bacanje , izadjite vi svako pojedinacno pred narod , ali sa dobro pripremljenim programom . Narod zna sta ce i kako ce .