Pahor: Zapadni Balkan mora da bude atraktivniji za EU

Zemlje zapadnog Balkana treba da rade na tome da postanu atraktivnije Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Slovenije Borut Pahor na konferenciji Jadranski parlament koja je fokusirana na budućnost regiona posebno u EU i NATO.

Pahor je rekao da su države članice rezervisane prema proširenju jer evropski blok prvo mora da reši neke svoje unutrašnje probleme, prenela je STA.

Iako se čini da je Brisel zainteresovaniji za širenje nego u prošlosti, preduzeti su samo tehnokrtaski koraci u tom prvacu, dodao je Pahor.

On je rekao da to može da razume jer se Evropska komisija bavila mnogim drugim pitanjima.

Zbog toga, navodi, mir, bezbednost, pomirenje i prosperitet regiona će zavisiti od mudrosti lidera zemalja regiona.

Pahor veruje da oni moraju da pronađu način da region postane atraktivniji.

"Argument da EU mora da se proširi na zapadni Balkan jer bi region u drugom slučaju postao pretnja za EU nije dobar", rekao je Pahor.

"Naprotiv. Ako zajedno obezbedimo da te zemlje postanu atraktivnije za EU, to će poboljšati šanse da EU iskreno želi da se proširi na ovaj deo Evrope", istakao je slovenački predsednik.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 13. okt 2018, 13:33)
anonymous [neregistrovani]

@@Pahor

Tocno je da je Slovenija sredjenija kao zemlja i da je standard visi nego u ex.republikama.Tako je bilo i u bivšoj Jugi,ali nije tome zasluga UU,nego jer su Slovenci kao ljudi i narod radisni,bolji domaćini i sa jednakom domacinskom brigom i pažnjom se odnose prema svojoj i javnoj imovini.I takva država sa takvim gradjanima mora ići napred.U Sloveniji ne očekuju gradjani da im država rješava sve njihove probleme..

(subota, 13. okt 2018, 00:09)
anonymous [neregistrovani]

Pahor 2

Malo mi je smesno kada neke clanice EU kao sto su Slovenija ili Hrvatska dele savete sta treba da urade zemlje tzv.zapadnog Balkana.Drzave koji nemaju ama bas nikakav uticaj u EU. Geografski gledano (a i po mentalitetu pogotovo) i Slovenija i Hrvatska pripadaju tom zapadnom Balkanu ali ne znam kojom geografskom magijom one tu nisu.

(petak, 12. okt 2018, 15:33)
anonymous [neregistrovani]

@Pahor

Poštovani gospodine,
Ne znam da li ste imali priliku da posetite Sloveniju skorije? Ono što se laičkim okom može zaključiti da je Slovenija izuzetno napredovala. Veoma je sredjena, i standard je znatno višlji. Ne opravdavam nikakve ultimatume od EU prema Srbiji , ali vaš komentar na stanje u Sloveniji je nerealan.

(petak, 12. okt 2018, 15:15)
Nemanja Dimitrijević [neregistrovani]

Pahor...

Blago nama ko nam je našao soliti pamet. Rasturili Jugoslaviju a sad kao mir i pomirenje. Neka vas pod briselskom palicom tu ste gde i treba jer ste manji od makova zrna. Uvideli li ste se i sami da vam Brisel nije kao nekad što vam je bio Beograd. Molim lepo kako tražili tako i dobili.