Brnabić: Auto-put mira prioritet za Prokuplje

Sednica Vlade u Prokuplju je signal koliko će se u narednom periodu investirati u taj grad i ceo Toplički okrug, poručila je premijerka Ana Brnabić. Nada se da će se u prvu fazu gradnje auto-puta Niš–Priština–Tirana, deonice od Niša do Pločnika, krenuti krajem naredne godine.

Ana Brnabić je, posle sednice vlade koja je održana u prokuplju, rekla da je među tri strateška projekta za Prokuplje apsolutni prioitet Auto-put mira, Niš–Merdare–Priština–Tirana–Drač.

"Mi se nadamo da ćemo u prvu fazu Niš–Pločnik krenuti već krajem 2019. godine. Ministarka Zorana Mihajlović je prenela da je završen idejni projekat i nastavljamo da radimo na tome", rekla je Brnabićeva.

Kako je rekla, ceo koncept Topličkog kraja će se u potpunosti izmeniti kada budemo imali auto-put kroz taj deo zemlje.

Kao drugi važan projekat istakla je izgradnju industrijske zone, i najavila da će vlada naredne nedelje doneti zaključak kojim će 16 hektara zemljišta biti prebačeno na Grad Prokuplje.

Zatim će, kako je rekla, ministarstva privrede i finansija raditi na tome da se oko 490 miliona dinara iz budžeta opredeli za opremanje industrijske zone.

"A onda je na nama, da zajedno za lokalnom samoupravom dovodimo investitore i razvijamo domaće preduzetništvo", rekla je Brnabićeva.

Takođe, navela je da se radi na preseljenju Opšte bonice iz Doma zdravlja, a pokrenuta je prva faza tehničke dokumentacije za buduću zgradu od 30.000 kvadrata.

"Sa svim ovim ćemo staviti Prokuplje na mapu kao regionalni centar", rekla je Brnabićeva.

Navela je da su završeni pregovori sa četiri velika investitora o projektima vrednim 32 miliona evra, a koji bi trebalo da donesu 1.112 radnih mesta. 

Premijerka je čestitala svim Topličanima dan oslobođenja Prokuplja.

Sednici vlade prisustvovali su gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i predsednik Skupštine opštine Prokuplje Dejan Lazić.

Simonović je rekao da će uz pomoć vlade i resornog ministarstva formirati i opremiti novu industrijsku zonu, kako bi imali šta da ponude investitorima. Kroz zonu bi trebalo da prolazi i auto-put. Simonović očekuje da će to pomoći da se reši problem nezaposlenosti u celom okrugu.

"Verujem da ćemo mnogo investitora privući i rešiti problem nezaposlenosti, ne samo u Prokuplju, već u celoj Toplici", rekao je gradonačelnik.

Naveo je da je izgradnja nove bolnice važan projekat za obezbeđivanje bolje zdravstvene zaštite žitelja tog kraja.

Simonović je podsetio da je Prokuplje nedavno dobilo status grada, što je podstrek za dalji razvoj.

"Mnogo toga je pred nama, Prokuplje je sada mesto u kome se radi i ulaže i nastavićemo da radimo u tom pravcu, kako bi buducnost bila bolja, a sve zarad toga da se ovde rađa više dece", poručio je gradonačelnik Prokuplja.

Predsednica vlade je predvodila centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja i u Spomen-parku otkrila spomenik Gvozdenom puku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво