Poslanička pitanja o izborima za nacionalne savete, vizama

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, a sednicu su počeli postavljanjem pitanja članovima izvršne vlasti.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović pitao je ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova na osnovu kojih analiza su doneli odluku o ukidanju viznog režima sa Iranom, a posle toga i povukli odluku.

"Da li ta odluka o ukidanju bezviznog rezzima, odnosno uvođenje viza za građane Irana ima veze s 'turistima' koji se ne vraćaju već odlaze dalje ili traže vize ovde", upitao je Vukadinović.

Pitao je da li je možda pritisak za Zapada doveo do ukidanja odluke o ukidanju viza za građane Irana.

"Šta god da je u pitanju, pokazuje da je ta odluka doneta na prečac, bez dovoljno promišljanja i procene i možda nije loše da takve stvari prođu skupštinsku debate, pa i debate na Odboru za spoljne poslove", rekao je Vukadinović.

Imao je i pitanje za ministarstva spoljnih poslova i prosvete u vezi s posetom generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Filološkom fakultetu u Beogradu, tačnije, želeo je da zna da li je pre svega Ministarstvo prosvete bilo obavešteno o njegovoj poseti toj obrazovnoj instituciji.

"Da li Ministarstvo spoljnih poslova smatra da ima osnova za neku reakciju povodom neprihvatljivih izjava koje je Stoltenberg izneo pred studentima, uključujući i izjavu u kojoj kaže da Srbi imaju loša sećanja na bombradovanje, a da je to, s druge strane, rađeno kako bi se zaštitili civili i zaustavio Miloševićev režim", pitao je Vukadinović.

Poslanik Dveri Ivan Kostić pitao je ministre unutrašnjih poslova, privrede i poljoprivrede koje konkretne mere planiraju da sprovedu kako bi se povećala bezbednost Srba u Orahovcu i Velikoj Hoči i kako nameravaju ekonomski da ojačaju građane KiM i pomognu njihov opstanak.

"Tamo su učestale pljačke imovine preostalih Srba", podsetio je Kostić.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović zatražio je informaciju o broju migranata u Srbiji i koliko je do sada aplikacija podneto za azil.

"Migrantima treba pomoći, ali je potpuno nelogično da Srbija bude prva zemlja u kojoj je moguće podnošenje aplikacije za azil", rekao je Radulović.

Ministra finansija Sinišu Malog pitao je da li je broj nezaposlenih smanjen zbog iseljavanja građana, a ne zbog povećanja zaposlenosti.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov postavila je pitanje ministru državne uprave i lokalne samouprave na koji način će to ministarstvo uspostaviti mehanizme kojima će se sprečiti zloupotrebe na izborima za savete nacionalnih manjina.

Podsetila je da su demokrate upozoravale da su zakoni, među kojima i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koncipirani tako da omoguće strašnu dominaciju političkih stranaka na manjinsku samoupravu.

"Dešava se to da se u pojedinim nacionalnim manjinama pojavljuju stotine, hiljade ljudi koji se organizovano upisuju u posebne biračke spiskove, koji preko noći postaju pripadnici nacionalnih manjina, a na sam upis dolaze organizovanim prevozom", rekla je Jerkov.

Ministra Branka Ružića je upitala i da li mu je poznato da je pojedinim listama koje nisu bliske strankama koje čine vladajuću koaliciju, bilo gotovo nemoguće da dođu do overivača.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво