"Ni posle 2.000 dana Priština nije formirala ZSO"

U Kosovskoj Mitrovici je simbolično u 12.44 počeo skup u organizaciji Srpske liste, povodom 2.000 dana otkako je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), a koju nije ispunila.

Skup predstavnika Srpske liste održan je na platou Trga braće Milić sa željom da pokažu da nisu zaboravni, ali ni spremni da odustanu od svojih prava koja proističu iz Briselskog sporazuma.

Srbi poručuju da neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština, ali i dodaju da kada se sve sabere, jasno je da u ovom okolnostima Albanci na formiranje neće pristati, jer u tome imaju podršku međunarodne zajednice.

"Mi od odbrane istine i naših prava ne možemo i ne smemo odustati, jer bi to značilo odustajanje od prava svih nas, da opstanemo i ostanemo svoji na svome. A sa ovog mesta poručujemo i Briselu i Prištini – možete kako hoćete, a dokle će te, to ćemo videti", rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić poručio je u svom obraćanju da će se Srbi svim sredstvima boriti protiv onih koji žele na bilo koji način da ugroze mir i poverenje.

Istakavši da je prošlo 2.000 dana od kada je Priština preuzela obavezu Briselskim sporazumom da formira ZSO, Jevtić je rekao da je propušteno 2.000 šansi da se danas, umesto o neispunjenim obavezama, govori o tome šta su rezultati onoga što je trebalo da bude stvoreno – Zajednica srpskih opština.

Zato je to glavno pitanje za Brisel, kao garantu sporazuma, koji nemušto ćuti valjda zato što, kako je rekao, nisu dovoljno jaki i sposobni da ono što je garantovano bude i sprovedeno.

Istakao je da ZSO nije pretnja bilo kome, a oni koji na taj način govore svom narodu, traže zapravo politički izgovor, jer nemaju odgovor na neka druga pitanja.

U takvim situacijama, kazao je Jevtić, najlakše je igrati na kartu međunacionalnih sukoba i osećanja.

"Zato se i kaže da će formiranje ZSO ugroziti nečija prava", rekao je i podsetio da su neki isto govorili i mnogo godina ranije kada su formirane opštine sa srpskom većinom.

Bilo je, dodao je, tada i protesta, a kada su opštine formirane, o tome više niko nije govorio. Jevtić je pozvao da se prestane sa izgovorima zbog neformiranja ZSO.

"Budite makar malo politički hrabri i preuzetu obavezu sprovedite u delo. I to je nešto o čemu govorimo u svakoj prilici kada za to imamo mogućnosti u razgovorima sa svima koji su tu obavezu preuzeli", rekao je Jevtić.

ZSO, istakao je, nije institucija koja će se brinuti samo o građanima koji žive u većinskim srpskim opštinama, već će se ona brinuti i o Srbima u opštinama u kojima su Srbi u velikoj manjini.

"ZSO je šansa da kroz njeno formiranje Srba na Kosovu i Metohiji u budućnosti bude više. To je životno pitanje za Srbe, a naša poruka je da je život važniji od svake politike i da nikada nećemo zbog života zloupotrebiti naše političke pozicije", kazao je, između ostalog, Jevtić.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 10. okt 2018, 20:56)
miki [neregistrovani]

komentar

Neće je ni formirati sve dok im ne narede njihovi mentori.

(sreda, 10. okt 2018, 20:43)
anonymous [neregistrovani]

zso

ZSO mora se formirati i to bez odugovlacenja ali samo prema ustavu Kosova i nikako drugacije, ne moze se van ustavno nista da se formira i nece nikada

(sreda, 10. okt 2018, 20:33)
mimi [neregistrovani]

Priština

Ni Priština ni Brisel nisu zaslužili naše poštovanje i dalju saradnju.

(sreda, 10. okt 2018, 20:33)
kolja [neregistrovani]

Brisel

Obzirom kako se iz Brisela ponašaju nije ni čudo što Albanci ne poštuju dogovore.

(sreda, 10. okt 2018, 18:56)
anonymous [neregistrovani]

12:44

Ovo bi trebalo da bude glavna i udarna vest.
Cemu dijalog u Briselu ako Pristina ni posle 2000 dana ne zeli da uradi ono sto su potpisali?U prevodu ako briselski sporazum ne vazi za Pristinu ne vazi ni za Beograd te pitanje daljeg dijaloga vratiti u UN jer se Brisel pokazao kao neko ko nema autoriteta kod pristinske strane.

(sreda, 10. okt 2018, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

resenje

Zato vise ne verujemo Pristini.

(sreda, 10. okt 2018, 15:42)
anonymous [neregistrovani]

@

Sta se moglo ocekivati drugo!

(sreda, 10. okt 2018, 14:58)
mimi [neregistrovani]

pristina

Na krsenje ovoga niko ne reaguje? ovo zaista ne razumem

(sreda, 10. okt 2018, 14:54)
Bastilja [neregistrovani]

ZSO

ZSO mora da se formira jer je to potpisano u Briselu.

(sreda, 10. okt 2018, 14:36)
anonymous [neregistrovani]

a koliko je proslo?

A koliko je proslo od dogovora tj neispunjavanja 1244?