Sednica Skupštine počela minutom ćutanja

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, a današnju sednicu su započeli minutom ćutanja za stradale u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Jagodine.

Beograd je u proteklih nekoliko godina pošumio preko 700 hektara površine, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i dodaje da je u toku konkurs u iznosu od 40 miliona dinara za pošumljavanje opština i gradova.

Trivan je tokom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine istakao da će se od 2019. godine ulagati više sredstava, navodeći da je ovo samo "pripremna" godina.

Kaže da je za Kikindu sada opredeljeno 4,3 miliona dinara, za Staru Pazovu 4,5 miliona dinara, Belu Crkvu 731.000 dinara.

"Vojvodina je u tom smislu najugroženija bez obzira na to što je Srbija prosečno pošumljena 27 odsto. Imamo problem sa različitim nadležnostima, pokušaćemo da nađemo konsenzus sa ostalim ministarstvima i da vidimo gde je rešenje", rekao je ministar u parlamentu.

Poslanik SNS-a Radoslav Jović ukazao je na problem divljih deponija u Srbiji i predložio da treba definisati mesta koja će biti urađena po najvišim standardima, te da se tako omogući ljudima na selu da odlažu komunalni otpad.

"Kada se ljudima definiše gde će da odlažu otpad, onda je moguće i pooštriti kazne", rekao je Jović.

Trivan je pojasnio i zbog čega je Srbija u ovoj meri zagađena divljim deponijama, rekavši da do pre nekoliko desetina godina nije bilo plastičnog otpada kao danas, već je to, kaže, uglavnom u selima bio biorazgradivi otpad.

"Pojavom plastike, pet ambalaže i drugih materija koje se ne razgarđuju, počeli smo da budemo prljava i zapuštena zemlja što nikada nismo bili", rekao je Trivan i dodao da je komunalnim preduzećima potrebna veća ekonomska snaga kako bi mogla da očiste Srbiju.

Prema Trivanovim rečima, neophodno je obezbediti mogućnost da se otpad negde odlaže, odnosno uspostaviti regionalne deponije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво