Važna uloga parlamenata u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana

Približavanje država Zapadnog Balkana je u jasnom evropskom interesu, ali pre pristupanja zemlje regiona moraju jasno da se izjasne o osnovnim vrednostima EU i da sprovedu unutrašnje reforme, ocenili su predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka i predsednik Konrad Adenauer fondacije Norbert Lamert.

Evropski parlament, kao i nacionalni parlamenti će u tom procesu igrati važnu ulogu, jer moraju paziti da se kriterijumi pre pristupa ispune, kazali su oni na skupu u Beču pod nazivom "Pristupna perspektiva za Zapadni Balkan – uloga parlamenata".

"Zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i podrška na putu u EU je u interesu same Unije", naglasio je Sobotka, koji je podsetio da je EU mirovni projekat, ali da tih 70 godina mira obuhvataju do sada samo jedan deo Evrope, nakon što je konflikt između Francuske i Nemačke održivo rešen.

Pažnja sada, prema njegovim rečima, mora biti usmerena na region za koji još postoji zabrinutost, i gde postoje otvorene rane.

Približavanje zemalja Zapadnog Balkana, uveren je Sobotka, nešto je od čega se ne sme odustati, jer će u suprotnom druge države pokušati da prošire svoj uticaj.

Lamert, koji je bio i predsednik nemačkog Bundestaga, apelovao je da se ne ponove greške prošlosti tako što bi se u članstvo primile zemlje koje ne ispunjavaju u potpunosti kriterijume.

Lamert je podržao inicijativu Austrije, koja predsedava EU, da proces proširenja treba da bude zajednički zadatak svih evropskih partnera i to na osnovu jasnih kriterijuma i merljivog napretka.

Lamert smatra i da budući predsedavajući EU treba da se obavežu da će poštovati te principe, te napominje da bi izostavljanje nekog kriterijuma zarad lakšeg pristupa pojedinih zemalja bio pogrešan put.

Pogrešnim smatra i da se unapred utvrđuju termini pristupanja, ukazujući na brojne teškoće sa kojima zemlje regiona moraju da se suočavaju – od visokih trgovinskih deficita do korupcije i nedovoljne vladavine prava.

Konstatujući da će proces približavanja biti težak, Lamert ukazuje na različite interese članica EU, te smatra da će izbori za Evropski parlament iduće godine dodatno otežati taj proces, a imajući u vidu mogući ishod.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2018, 21:19)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine Sobotka,

navedite nam, molimo vas, o kakovim EU-vrednostima se izjasnila Hrvatska, Rumunija i Bugarska???
Mozemo vam pomoci: u Nato i to su sve vrednosti i refome koje su ove tri drzave morale ispuniti i izjasniti se o istima.