Usvojen izveštaj o Srbiji, unet amandman o korekciji granica

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova usvojio je Nacrt izveštaja o Srbiji, sa unetim amandmanom koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Za izveštaj, koji govori o napretku koji je Beograd ostvario u procesu evrointegracija u poslednjih 12 meseci, daje podršku za nastavak evropskog puta, ali i ukazuje na oblasti gde ima mesta za poboljšanja, glasalo je 49, a protiv su bila tri člana Spoljnopolitičkog odbora.

Izvestilac Dejvid Makalister je u Nacrtu izveštaja naveo pet ključnih poruka za Srbiju.

One se odnose na dalji napredak zemlje u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije i obezbeđivanju ekonomskog rasta, primenu vladavine prava kao ključne oblasti za približavanje Srbije EU, neophodnost popravljanja medijskih sloboda i stanja medija u Srbiji, normalizaciju odnosa sa Prištinom i efikasan nadzor srpskog parlamenta nad izvršnom vlašću.

"Vlada Srbija je svesna da je pristupanje EU težak posao, a tokom posete Beogradu uverio sam se u spremnost da se taj posao nastavi", rekao je Makalister.  

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta podneli su ukupno 239 amandmana na tekst izveštaja od koji je prihvaćeno 27 kompromisnih amandmana.

Poslanici su glasanjem u tekst izveštaja o Srbiji uneli i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo", zaključuje se u tekstu kompromisnog amandmana.

Istovetan tekst unet je i u izveštaj o Kosovu koji je takođe usvojen na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

"Vrlo intenzivni razgovori su toku i nema jedinstva oko toga kakav dogovor bi bio prihvatljiv. Imajući u vidu osetljivost i važnost ovog pitanja, treba imati oprezan pristup", rekao je Eduard Kukan, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu.

Poslanici Evropskog parlamenta usvajanjem izvešataja o Srbiji pozvali su srpske vlasti da pojačaju reformske napore na vladavini zakona, intenziviraju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i nastave da reformišu državnu javnu administraciju kako bi ona postala politički neutralnija.

U saopštenju EP posebno se naglašava zahtev za većom usaglašenošću spoljne i bezbednosne politike Srbije sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji. 

Danas usvojeni finalni tekst o Srbiji naći će se krajem novembra na debati na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, kada bi trebalo da bude usvojen u formi rezolucije.

Poziv Prištini da primeni dogovore 

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je i izveštaj o evropskim integracijama Kosova, u kojem ukazuju na ograničeni napredak u reformama i pozivaju Prištinu da primeni sve do sada postignute sporazume u dijalogu sa Beogradom.

Usvojeni izveštaj, kao i onaj o Srbiji, navodi i podršku za svaki sporazum oko koga se u dijalogu Beograda i Prištine dogovore obe strane, a koji uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes u tekstu izveštaja ukazuje na zabrinutost zbog korupcije, posebno one na najvišem nivou, stalne polarizacije među političkim partijama kao i zbog pristrasnog i neefikasnog pravosuđa na Kosovu.

U Izveštaju se izražava žaljenje zbog nespremnosti prištinskih vlasti da se bave slučajevima ratnih zločina i poziva Priština na saradnju sa Specijalnim komorama i Specijalnom tužilaštvu u Hagu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 10. okt 2018, 00:43)
Vesna [neregistrovani]

Novi aneks EU i Rezolucija 1244

Da li pomenuti aneks ponistava Rezoluciju 1244?

(utorak, 09. okt 2018, 21:49)
1918 [neregistrovani]

Ustav

Po nasim zakonima, granice se znaju i nepromenljive su....

(utorak, 09. okt 2018, 21:16)
anonymous [neregistrovani]

Vi gospodo iz EU,

donosite amandmane vasim clanicama i ne iscrpljute nas. Mi necemo u vase drustvo, a nemojte zaboraviti da Srbija pozna svoje granice i necete ih ni vi menjati. Ili....?

(utorak, 09. okt 2018, 19:11)
anonymous [neregistrovani]

Medjunarodno Pravo

Kad bi Evropa postovala medjunarodno pravo uvazila bi
UN Rezoluciju koja je uspostavljena za Kosovo i nebi radila na tome da je ukine.

(utorak, 09. okt 2018, 16:26)
Rade [neregistrovani]

Evropsko pravo

Sta je to???